Jövő héten startol a rendészeti ügyintéző szak Békéscsabán

2016. augusztus 25. 05:20 | Laczkó Viktória

Negyvennégy fiatal kezdi meg a rendészeti tanulmányait egy új képzési rendszerben szeptember 1-jén Békéscsabán a Szakképzési Centrumban. A rendészeti ügyintéző szak indítására azért volt szükség, mert kevés a rendvédelmi szakember az országban.

Az utolsó simításokat végzik a Trefort utcai Rendészeti Kollégiumon. A negyvennégy millió forintból felújított épület szinte teljes körű renováláson esett át. Itt tanulhatnak majd a rendészeti ügyintéző szakos diákok - az országban először - bentlakásos formában. A négy plusz egy éves képzés végeztével a fiatalok azonnal bekapcsolódhatnak a rendvédelmi szervek munkájába. A Békéscsabai Szakképzési centrum igazgatója Mucsi Balázs, szerint erre nagy szükség is van, ugyanis kevés a rendvédelmi szakember. - Több mint 3000 kollégát keresnek most is az országban jelen pillanatban. A rendőrség, katonaság kötelékébe közel 5000 embert keresnek. Ily módon a most jelentkezett gyerekeket biztos munka várja stabil életpálya mellett, tisztes fizetéssel, amivel hazánkban tudnak maradni és ez esetben Békéscsabán.

Első évben rendészeti ügyintéző szakot, később a tervek szerint rendészeti őr képzést is indítanak. A fiatalok számára kötelezővé teszik a bentlakást, mivel a tanórák mellett más foglalkozásokon is részt vesznek majd az épületben, illetve az átlagosnál magasabb színvonalú képzést kapnak. Negyvennégy gyermek kezdi meg a rendészeti tanulmányait az országosan is egyedülálló képzésben szeptember elsején Békéscsabán. Az azt megelőző napon költöznek be a Trefort utcai kollégiumba. Négy szakgimnáziumi év és érettségi mellett szakmai vizsgát tesznek, még egy év képzéssel pedig technikusi képzettséget szerezhetnek. Ez alapján az ország bármely rendészeti szakközépiskolájában egy év alatt továbbképezhetik magukat rendőrnek.

FEL