A szabadföldön termesztett gyümölcsök mennyisége, minősége az időjárástól függ. Különösen igaz ez a sárgadinnyékre. A sorokban már látni lehet, hogy fejlődésnek indult a termés. A korán érő fajták közé tartozik a zöld belsejű cukordinnye, amely akkor finom, ha a kocsánya körbe repedezett, a felülete cseres és édes illatot áraszt a kocsány mellett. A fóliából idén már piacra is került a vásárlók nagy örömére.
Gazsi Lajos, őstermelő elmondta, hogy a nagy hidegfóliás sárgadinnyét már szedik, és piacon is értékesítik. Hozzátette, hogy kitartottak a hagyományos dinnyetermelés mellett, így saját gyökerű, mézédes cukordinnyét árulnak a nyáron.
Idén kiváló minőségre, de mérsékelt mennyiségre számítanak a gazdaságban. A tavalyi 3500 hektár helyett idén csupán mintegy 2800-3000 ezer hektárnyi területen ültettek dinnyét a termelők. A költségek megugrása miatt a nyári főszezonban sem számíthatunk 170-180 forint alatti kiskereskedelmi árra kilogrammonként, ami a tavalyi minimumot jelentő 130 forinthoz képest 30-40 százalékos áremelkedést jelent.
– Sajnos nagyon érint bennünket is az áremelkedés, amivel biztos sok termelő küzd. Az input anyagbeszerzéssel az a gond, hogy egyrészt nehéz is, tehát szűkös az ellátás, a másik az áremelkedés. Próbálunk mindent előre beszerezni, hogy minél többet spóroljunk és megkíméljük magunkat az áremelkedéstől, de idén nem tudtuk – fogalmazott Gazsi Lajos.
A dinnye értékesítése június elejétől kezdődik, majd szeptember végéig, vagy akár október közepéig is tarthat.