Korszerűsítették az orosházi foglalkoztatási osztályt

2022. március 10. 17:10 | Hidvégi Dávid

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program részeként közel 36 millió forintból energetikailag korszerűsítették az Orosházi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának épületét. A beruházást ünnepélyesen csütörtökön Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, Takács Árpád kormánymegbízott, Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere és Lustyikné Papp Anikó, az Orosházi Járási Hivatal vezetője adta át.

Az Orosházi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának épülete napelemrendszert, új ajtókat és 41 új ablakot kapott, valamint megtörtént a tető és a homlokzat szigetelése. Ezen kívül az intézmény új gázkazánt kapott. 

Az esemény az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a kormány 12 évvel ezelőtt nagy sikerrel kezdte meg a közigazgatás átalakítását, amelynek részeként létrehozták a kormányablakokat. Erdős Norbert elmondta: Békés megyében az első két kormányablak Békéscsabán és Orosházán nyílt meg még 2013-ban. Hozzátette: a hálózat bővítése és a kormányhivatalokhoz tartozó osztályok korszerűsítése folyamatos.  

– Fontos, hogy az itt dolgozók és az ide betérők egy helyen kapjanak kiemelt szolgáltatást. Azt gondolom, hogy az utóbbi 12 év egyik legsikeresebb ágazata a magyar közigazgatás átalakítása volt. Mindez 2010-ben indult a kormányhivatalok létrejöttével, 2013-ban elindultak a járási hivatalok, majd megkezdték a működésüket az első kormányablakok – fogalmazott.

 

 

A Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott beszédében a foglalkoztatottságra tért ki. Takács Árpád elmondta: 2010-ben még 30 ezer volt a regisztrált álláskeresők száma Békés megyében, míg most 11-12 ezer fő között mozog. Hozzátette: a koronavírus-járvány megnehezítette a helyzetet, hiszen 2020 júniusában ismét 17 ezer fő fölé emelkedett a munkát keresők száma, de ezt sikerült csökkenteni a korábbi szintre. Hangsúlyozta: a kormány 1/3-ára csökkentette a munkanélküliséget és 1 millió új munkahelyet teremtett. Az orosházi járásban jelenleg 1440 fő a regisztrált álláskeresők száma.

– Olyan intézkedéseket kellett bevezetni, ami a munkavállalók és a munkáltatók érdekeit egyaránt szolgálta. Ezt elsősorban az ágazati bértámogatás jelentette, ami a munkáltatók részére 50 százalékos bértámogatást jelentett. Békés megyében 4500 munkahelyet védtünk meg 2,3 milliárd forint értékben. Az orosházi járásban 133 kérelem alapján 700 fő munkahelyét védtünk meg 403 millió forintból. A kormány az önfoglalkoztatókat is támogatta, ami azt jelentette, hogy 219 ezer forintot fizetett egy összegben a pályázóknak. Békés megyében 2526 önfoglalkoztatottat támogattunk, az orosházi járásban 318 főt, csaknem 70 millió forintból. A csökkentettet munkaidős támogatás a megyében 363 munkáltatónál 5500 munkahelyet érintett, ami a járásban 41 munkáltatót és 1722 munkavállalót érintett – közölte.

További programok »

FEL