Energetikai korszerűsítés a Kondorosi Idősek Klubjában

2023. június 22. 20:18 | Hidvégi Dávid

A Terület és Településfejlesztési Operatív Program Plusz 69,28 millió forint vissza nem térítendő támogatásából energetikailag korszerűsítették a Kondorosi Idősek Klubját. A felújítás során a kivitelezők többek között hőszigetelték az épületet, cserélték a külső nyílászárókat, kicserélték a világítótesteket, valamint napelemrendszert telepítettek.

A 260 négyzetméteres idősek klubja az önkormányzat száz százalékos tulajdonában áll, az intézmény 52 esztendős múltra tekint vissza. Az épület már több, mint 15 éve nem esett át energetikai felújításon, amikor az önkormányzat elnyerte a pályázatot.

A klubban színes programokkal igyekeznek az idősek mindennapjait tartalmasabbá tenni, például kiállításokat, klubdélutánt, kulturális és egészségmegőrzés témájú előadásokat, kirándulásokat és közös sütés-főzést szerveznek, valamint karitatív feladatokat is ellátnak.

– Olyan típusú fejlesztésről van szó, amely a kormány számára kiemelten fontos. A szociális gondoskodás egyik legfontosabb feladata az idősek gondozása, melynek két formája van. Vannak a bentlakásos intézmények, illetve az olyan szolgáltatások, mint ez az idősek klubja. Kondoroson körülbelül százan veszik igénybe az időseknek szóló szolgáltatásokat, így a házi segítségnyújtást, étkeztetést vagy a tanyagondnoki szolgálatot. Fontos, hogy az idősek számára olyan szolgáltatásokat nyújtson az önkormányzat, amelynek következtében elmondhatjuk, hogy az életminőségük megfelelő. Ez az intézmény közösségi térként is szolgál – mondta Herczeg Tamás országgyűlési képviselő.

 

 

A korábbi pályázati lehetőségek révén valamennyi önkormányzati épület energetikai felújítása megtörtént, az idősek klubja az utolsó olyan önkormányzati épület melyen a korszerűsítés indokolt volt, ezért a pályázati forrásból ezen épület energetikai fejlesztése valósult meg. A felújítás során az épület homlokzatára 16 cm , lábazatára 15 cm, valamint födém szerkezetére 25 cm vastagságú hőszigetelés került. Továbbá a külső nyílászáróinak cseréje, új hőtermelő-berendezés telepítése, a meglévő világítótestek korszerű, LED-es izzókra történő cseréje, valamint 6,5 kW-os napelemes-rendszer telepítése történt meg, továbbá  a projektarányosan akadálymentesítés. A város polgármestere beszédében hangsúlyozta: mostanra minden önkormányzati épületet energetikailag korszerűsítettek, a folyamat még 2010-ben indult el.

– Egy-egy ilyen a felújítás eredményeként az épületek fenntartási és üzemeltetési költsége jelentősen csökken. Ez a múltban is rendkívül fontos volt, ugyanis nem mindegy, hogy egy-egy intézmény működtetése mennyire terheli meg az önkormányzat költségvetését. Ezért fontos, hogy korszerűen és energiahatékonyan üzemeltessük ezeket az intézményeket. A háború és a szankciók miatt hektikusak lettek az energiahordozók árai, ami több milliós kiadástöbbletet jelent az önkormányzatoknak, ezért sem mindegy, hogy az épületeink mennyire energiapazarlók – fogalmazott Ribárszki Péter.

A hatékonyabb energiahasználat mellett a projekt további célja, az épület megújuló energiafelhasználásának növelése volt, ezáltal pedig a széndioxid-kibocsátás csökkentése, valamint az alacsony szén-dioxid kibocsátású gazdaságra való áttérés.

– Kondoros, a képviselő-testület és polgármester úr rengeteg küzdött a projektekért, nyolc projektet sikerült TOP-os forrásból véghezvinni, ami kiemelkedő. Ez köszönhető annak az együttműködésnek, ami a Békés Vármegyei Önkormányzat, a település és országgyűlési képviselő között van – emelte ki Szegedi Balázs, a Békés Vármegyei Önkormányzat alelnöke.

További programok »

Itthon

Beporzók napját is tartottak a Ligeti vásár és Ökobörzén

A megszokottól eltérően a hónap első szombatján tartották meg a a Ligeti Vásár és Ökobörzét a Körösök Völgye Látogatóközpontban. A kistermelők és kézművesek portékái mellett a helyi lakosok garázsvásárán is lehetett válogatni. A gyermekeket a méhecskék tevékenységének fontosságát hangsúlyozó kézműves foglalkozásokkal várták.
16:11
FEL