Energetikai korszerűsítés a békéscsabai Petőfi utcai iskolában

2018. szeptember 19. 13:10 | behir

„Energetikai korszerűsítés a Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskolában” TOP-6.5.1-15-BC1-2016-00003

 

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata „Az Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” című, TOP-6.5.1-15 kódszámú felhívásra nyújtott be pályázatot, amelyet a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében valósított meg. A fejlesztéssel elősegíti az intézmény hatékonyabb energiahasználatát, a racionálisabb energiagazdálkodást. A tulajdonában lévő épület energiahatékonyságot célzó felújítása és fejlesztése által hozzájárul a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának csökkentéséhez.

 

A projekt elszámolható összköltsége 178 700 000 Ft, a támogatás vissza nem térítendő 100%-os intenzitású.

 

A projekt kedvezményezettje Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata. A projekt megvalósításának tervezett időtartama: 2016. október 1.- 2019. március 31.

 

A kivitelező a szerződésben vállaltakat határidő előtt teljesítette. A beruházás ünnepélyes átadása 2018. június 6-án volt.

 

A Petőfi Utcai Általános Iskola több épületrészből áll: a helyi védelem alatt álló főépület, a tornaterem, a helyi védelem alatt nem álló főépület bővítményei (zsibongó és 3 emeletes épületrész), és a hozzá kapcsolódó épületrészek (technikaterem és a fölötte lévő tetőtéri tanterem, korábban tornaszoba).

Az épület helyi építészeti értékvédelem alatt álló részein történő fejlesztések: a meglévő homlokzati nyílászárók felújításra kerültek. A felújítás során az ablakok felújításra került. A homlokzati ajtók nem kerültek felújításra. Az épület ezen, területein megtalálható nem védett udvari fém keretű homlokzati nyílászárói műanyag szerkezetű hőszigetelt nyílászárókra kerültek kicserélésre. Az épület ezen, területein a pincefödém és a padlásfödém szigetelésre került.

 

A főépület zsibongója, s a nem védett bővítmény esetében történő fejlesztések: a külső falak hőszigetelésre kerültek. Az épület tetőfödémjei szigetelésre kerültek azon a területeken, ahol komfortteret határol. Az épület homlokzati ablakai és ajtói kicserélésre kerültek. A helyi védelem alatt álló tornaterem épületrészen történő fejlesztés: a meglévő homlokzati nyílászárók felújításra és szükség esetén cserére kerültek. Az épület ezen, részén a tetőszerkezet szigetelésre került. A technikaterem és a fölötte lévő tetőtéri tanterem, korábban tornaszoba, esetében történő fejlesztés: a külső falak hőszigetelésre kerültek. A tetőtér beépítéses épületrész térelhatároló szerkezete szigetelésre került. Az épület homlokzati ablakai és ajtói is ki lettek cserélve.

A hő leadó rendszer felújítására is sor került, szükséges helyeken radiátor-, vezeték-, szerelvény cserére került sor. Minden radiátorra új termosztatikus radiátor szelepek lettek felszerelve. A projekt során beépítésre került napelemes rendszer.

A projekt megvalósítása során a meglévő épület adottságaihoz mérten a projektarányos akadálymentesítés követelményei megvalósultak.

 

A tervezéskor, és a megvalósítás során is a környezetvédelmi és esélyegyenlőségi jogszabályok maradéktalanul betartásra kerültek. A beruházás nem kirekesztő egyetlen társadalmi csoport számára sem. A projekt eredményeként a létesítmény energiaigénye csökken és ennek következtében az ÜHG kibocsátás csökkenni fog. A projekt környezetének ökológiai állapotára és a vizek állapotára kockázatot nem jelent, valamint klímakockázati tényezője sincs. Projektgazda vállalja a projekt 5 éves fenntartási kötelezettségét.

 

 

További információ kérhető:

Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft.

Telefon: 06 +36/66/241-784

E-mail: bcsvarosfejlesztes@bcsvarosfejlesztes.hu

 

 

További programok »

Önkormányzati hírek

Hajrá Békéscsaba Egyesület: Nehéz év előtt áll Békéscsaba

A Hajrá Békéscsaba Egyesület szerdán értékelte a békéscsabai közgyűlés szeptemberi ülésén meghozott döntéseket. Juhász István és Varga Tamás önkormányzati képviselők többek között az energiaválság intézkedéseiről, a fás szárú növények védelméről és a gyermekélelmezésről szóló döntéseket értékelték.
2022. szeptember 28. 14:30
FEL