Befejeződött a KÖVIZIG négy irodaépületének energetikai korszerűsítése

2023. február 19. 13:11 | behir.hu

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság a Széchényi 2020 program részeként sikeresen korszerűsítette négy irodaépületét, melyhez 402,33 millió forint európai uniós vissza nem térítendő támogatást nyert.

A 412,96 millió forint összköltségvetésű projekt a Központi Székház, a Gyulai Szakaszmérnökség és Műszaki Biztonsági Szolgálat, a Szarvasi Szakaszmérnökség és a Szeghalmi Szakaszmérnökség épületeinek utólagos hőszigetelésére, nyílászáróinak cseréjére és fűtésük korszerűsítésére terjedt ki. A Szarvasi és Szeghalmi Szakaszmérnökségek esetében az épületekre napelemeket is telepítettek.

A projekt célkitűzése az volt, hogy igazgatósági szinten csökkenjen az elsődleges energiafogyasztás (a gáz- és a villamosenergia-felhasználás) és az üvegházhatású gázok kibocsátása, valamint növekedjen a megújuló energiaforrásból előállított energia. A támogatási szerződésben vállalt indikátorok teljesülését számításokkal támasztja alá a kivitelezési munkák befejezését követően elkészült záró energetikai tanúsítvány. Azonban működés és üzemelés szempontjából megközelítve, tanúsítvány nélkül is elmondható, hogy novemberben, decemberben és januárban mintegy 60 százalékos megtakarítást értek el a fűtési energia terén.

A kivitelezés mind a négy helyszínen (Gyula, Városház u. 26., Gyula, Nagyváradi út 59/ b, Szarvas, Körös u. 1., Szeghalom, Széchenyi u. 60.) párhuzamosan folyt. Az építési munkák 2022. augusztus 16-án a munkaterület átadásával kezdődtek meg és rekord gyorsasággal, 2022. december 5-én fejeződtek be. A beruházás kivitelezője a Békés-Vill Kft., műszaki ellenőre pedig a Kontroll-Centrum Kft. volt. A kedvezményezett Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság a projekthez 10,63 millió forint önerőt biztosított. A Támogatási Szerződés szerint a projekt fizikai befejezése 2023. november 30., de a tervek szerint a projektzárás hamarabb megtörténik, ugyanis a záró elszámolást az igazgatóság 2023. márciusában szándékozik benyújtani a támogató szerv felé.

 

Galéria

 

Forrás: Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság

További programok »

Itthon

Ha nevünket feledik... – Emlékséta a csabai botlatókövek nyomában

A Békéscsabai Zsidó Hitközség és a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület a Holokauszt 80 emlékév alkalmából emléksétát szervezett vasárnap délelőtt. A Békéscsabai botlatókövek nyomában címmel megtartott eseményen a holokauszt helyi áldozatainak emléke előtt adóztak a résztvevők.
2024. június 16. 16:00
FEL