Energetikai korszerűsítés a békéscsabai Jankay iskolában

2018. szeptember 19. 11:10 | behir

„Energetikai korszerűsítés a Békéscsabai Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában” TOP-6.5.1-15-BC1-2016-00002

 

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata „Az Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” című, TOP-6.5.1-15 kódszámú felhívásra nyújtott be pályázatot, amelyet a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében valósított meg. A fejlesztéssel elősegíti az intézmény hatékonyabb energiahasználatát, a racionálisabb energiagazdálkodást. A tulajdonában lévő épület energiahatékonyságot célzó felújítása és fejlesztése által hozzájárul a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának csökkentéséhez.

 

A projekt elszámolható összköltsége 132 400 000 Ft, a támogatás vissza nem térítendő 100%-os intenzitású.

 

A projekt kedvezményezettje Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata. A projekt megvalósításának tervezett időtartama: 2016. október 1.- 2019. március 31.

 

A kivitelező a szerződésben vállaltakat határidő előtt teljesítette. A beruházás ünnepélyes átadása 2018. május 29-én volt.

 

Az iskola három fő épületből áll: az iskola főépülete és a könyvtár épület, valamint a tornaterem alkotja az épületegyüttest.

 

A fejlesztés során a külső falak, az épület tetőfödémje hőszigetelésre kerültek.  Az épület homlokzati ablakai és ajtói is ki lettek cserélve. Az épület fűtését 1 db 50 kW és 1 db 60 kW teljesítményű kondenzációs kazán biztosítja, mivel az leválasztásra került a tornatermi hő központról. A hő leadó rendszer korszerűsítése során, a szükséges helyeken radiátor-, vezeték-, és szerelvény csere történt. Minden radiátorra új termosztatikus radiátorszelepek kerültek felszerelésre. Az új kazánház az iskolaépületben került kialakításra. A melegvíz termelés az újonnan telepített kondenzációs kazánokkal, indirekt fűtési tárolóval történik. A projekt megújuló energiahasznosító rendszer kiépítését tartalmazza. A projekt megvalósítása során a projektarányos akadálymentesítés követelményei szerint: új akadálymentes bejárat, külső rámpa, akadálymentes WC kialakítására került sor. A tervezéskor, és a megvalósítás során is a környezetvédelmi és esélyegyenlőségi jogszabályok maradéktalanul betartásra kerültek. A beruházás nem kirekesztő egyetlen társadalmi csoport számára sem. A projekt eredményeként a létesítmény energiaigénye csökken és ennek következtében az ÜHG kibocsátás csökkenni fog. A projekt környezetének ökológiai állapotára és a vizek állapotára kockázatot nem jelent, valamint klímakockázati tényezője sem lesz. Projektgazda vállalja a projekt 5 éves fenntartási kötelezettségét.

 

 

 

További információ kérhető:

Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft.

Telefon: 06 +36/66/241-784

E-mail: bcsvarosfejlesztes@bcsvarosfejlesztes.hu

További programok »

Önkormányzati hírek

Opauszki Zoltán: A fás szárú növények védelme még nagyobb hangsúlyt kap Csabán

Opauszki Zoltán, Békéscsaba környezetvédelmi tanácsnoka még múlt év szeptemberében kezdeményezte önkormányzati rendelet megalkotását a fás szárú növények védelméről, és a területek biológiai aktivitásértékének fenntartásáról. A szakmai és társadalmi egyeztetések után, Békéscsaba közgyűlése a legutóbbi ülésén fogadta el a rendeletet, amelyről az ötletgazdát kérdeztük.
2022. szeptember 26. 10:10
FEL