„Én elfogadlak, fogadd el tőlem” - videóval

2018. április 17. 10:22 | Zsíros András

Egy csésze kávé cukorral, tejjel és egy adag empátiával, toleranciával: ezt kaphatják most néhány napig Békéscsabán azok, akik az egyik helyi kávézóba látogatnak. Hétfőtől ugyanis itt is működik az Ability Café, amely a pécsi Fogd a Kezem Alapítvány kezdeményezésére egyre több helyen ad lehetőséget az országban értelmileg sérült fiataloknak arra, hogy felszolgálóként megmutassák: ők is képesek teljes értékű munkát végezni. Most a vendégeken a sor, hogy a kávé mellett őket is elfogadják.

Óvatos mozdulatokkal kerül a forró csoki az asztalra, ennek ellenére a kiszolgálás most igazi kuriózum: értelmileg sérült gyermekektől egészen más érzés elfogadni a gondoskodást. A legtöbben szinte együtt izgulnak velük, majd mikor minden sikerül, közös az öröm, és szinte önkéntelenül is elhagyja a vendégek száját a dicséret: „ügyes vagy!”

Hat diák dolgozik most itt, akik nagyon készültek a megmérettetésre. Sőt van, akinek most gyermekkori álma vált valóra. Nagy Anita, aki már kislányként is cukrászdában szeretett volna dolgozni, a megnyitó ünnepségen megható módon, tömör egyszerűséggel fogalmazta meg érzéseit: „Boldog vagyok, hogy itt lehetek!”

 

 

Hosszú felkészülés előzte meg a munkát, több mint négy hónapon át gyakorolták szituációs játékokon keresztül a végzendő feladatokat a diákok. Még azt is megtanulták kezelni, ha valami nem jól sikerül – tudtuk meg Misák Darinka gyógypedagógustól, a program egyik mentorától.

A kávézó munkatársai azonban sok türelemmel igyekeztek segíteni a mozdulatokat. A kezdeményezés egyik fő célja épp az, hogy a társadalom jobban elfogadja az értelmileg alacsony, érzelmileg viszont nagyon magas intelligenciájú fiatalokat. Szvacsekné Jahn Margit, a pécsi Fogd a Kezem Alapítvány képviselője elmondta, egy ilyen találkozással sokkal jobban megtapasztalhatók az emberi értékek a fogyatékosság ténye mögött.

A pécsi alapítvány 2014-ben indította útjára az Ability Cafét, ami azóta az ország több pontján sikerrel futott. Békéscsabán az Esély Pedagógiai Központ csatlakozott a programhoz. Szabó Éva intézményvezető úgy fogalmazott, azt szerették volna, ha fiataljaik meg tudják mutatni a társadalomnak, hogy ők is itt vannak, és meg tudják állni a helyüket a mindennapi életben.

Az iskola egy hatmillió forintos pályázati támogatás segítségével még idén egy gyakorló kávéházat is kialakít majd az intézményen belül, hogy a diákok még többet gyakorolhassanak. A cél az, hogy akár más iskolák is felfigyeljenek a lehetőségre, és egyre több követőre találjanak az országban.

Az Ability Café egészen április 27-ig várja a vendégeket a Korzó téren, de a szervezők szándéka szerint hamarosan újabb helyszíneken is.

További programok »

FEL