Emlékérmével tisztelegnek a Himnusz megzenésítésének évfordulója előtt

2019. július 2. 18:43 | Szabó Rita

Erkel Ferenc szülőházában mutatták be először a Magyar Nemzeti Bank által kibocsájtott emlékérméket, amelyet a Himnusz megzenésítésének 175. évfordulója alkalmából verettek. Az érmék hivatalos kibocsátási ünnepsége július 2-án az Erkel Ferenc Emlékházban volt, Gyulán.

 

 

1844. július másodikán volt a magyar Himnusz első nyilvános bemutatója a Nemzeti Színházban. Az eltelt 175 évben már számtalanszor csendült fel a magyarságot jelképező nemzeti imánk.

A Himnusz az érmék kibocsátási ünnepségén az Erkel Ferenc Vegyeskar előadásában volt hallható. A városban a zeneszerző neve lépten-nyomon visszaköszön, hiszen a fürdővárosnak fontos az Erkel-kultusz ápolása.

 

Fotó: Kovács Dénes

– Erkel Ferenc itt született a városban, számtalan zeneművet írt itt és több alkalommal koncertezett is. Mindig fontosnak tartotta Gyulát, és mi gyulaiak erre büszkék vagyunk - fogalmazott az ünnepségen Fekete-Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc NKft. ügyvezető igazgatója.

A Magyar Nemzeti Bank a Himnusz megzenésítésének 175. évfordulója alkalmából egy 20 000 Ft névértékű ezüst és egy 3000 Ft névértékű színesfém emlékérmet bocsájtott ki.

 

Fotó: Kovács Dénes

– Magyarország történelmi, kulturális eseményeiről általában meg szoktunk emlékezni. Tavaly például a Szózat évfordulójára adtunk ki emlékérmét. Ezeket az érmeterveket egy-két évvel a veretésük előtt előtt társadalmi vitára bocsájtjuk. Több javaslat is érkezett arra vonatkozóan, hogy a Himnusz megzenésítésének 175. évfordulója alkalmából készítsünk emlékérmét - árulta el Hergár Eszter a Magyar Nemzeti Bank társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója.

Az ezüst és színes veretek különlegessége, hogy több mint 5 cm az átmérőjük, továbbá a kereskedelmi forgalomban is elfogadják őket. Az érmék limitált példányszámúak, különleges értékük van, így akár pár nap alatt elfogyhatnak.

 

További programok »

Gyula

Negyven év után búcsúzik a levéltártól Erdész Ádám, illetve…

Több, mint negyven év után nyugdíjba vonult Erdész Ádám, a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltárának igazgatója. Jóllehet ezt nehéz elképzelni, hiszen ő a levéltár, vagy a levéltár ő maga. Bő két évtizedes ismeretségünkből kifolyólag tegeződünk.
2021. május 7. 11:13
FEL