213 éve született a Himnusz zeneszerzője - Erkel Ferencre emlékeztek Gyulán

2023. november 4. 14:50 | Kovács Andrea

Erkel Ferenc születésének 213. évfordulója alkalmából Gyula Város Önkormányzata és az Erkel Ferenc Társaság a híres zeneszerző szülőházánál koszorúzással, a polgármesteri hivatalban pedig a nevével fémjelzett művészeti ösztöndíjak átadásával és ünnepi hangversennyel emlékezett rá péntek délután.

Az Erkel Ferenc november 7-i születésnapja alkalmából rendezett ünnepi megemlékezés a zeneszerző ma már emlékházként működő szülőházában, leghíresebb műve, a Himnusz közös éneklésével kezdődött, majd Kónya István alpolgármester mondott beszédet.
 
– Nemzeti imádságunk megzenésítőjére, a magyar nemzeti opera megteremtőjére a szülővárosnak mindenkori kötelessége méltóképpen emlékezni nemcsak a születésnapján, hanem halálának évfordulóin is.  Erkel Ferenc egy olyan fantasztikus értéket adott a magyar nemzetnek, amely nélkül nemcsak a nemzeti kultúránk és a magyar zeneirodalom, de lélekben az egész magyarság is szegényebb lenne. Fontos, hogy ne csak itt, a szülőházában, hanem a nevével fémjelzett területeken is olyan fejlesztéseket hajtsunk végre, hogy azok lelkiekben és tartalmukban is méltók legyenek Erkel Ferenc hagyatékára – hangsúlyozta Gyula város alpolgármestere.
 
 

 
A neves zeneszerző szellemi hagyatékának őrzésére 35 évvel ezelőtt alakult meg az Erkel társaság, amelyet 2012 óta kései leszármazottja, Somogyvári Ákos karnagy vezet, aki kiemelte, hogy a társaságuk legfőbb feladatának azt tekinti, hogy a műveit, az emlékhelyeket és a teljes Erkel kultuszt nemcsak a szülővárosában, hanem az egész országban ápolják és az utókor számára megtartsák.
 
Az Erkel Ferenc nevét és szellemi hagyatékát őrző szervezetek képviselői koszorúkat helyeztek el a zeneszerző szülőházának falán, majd az ünnepi megemlékezés a városháza dísztermében folytatódott, ahol Görgényi Ernő polgármester köszöntötte a megjelenteket.
 
 

 
– Nemzeti himnuszunk megzenésítője Gyulán született és egész életében kötődött a városhoz, ezért a képviselőtestület még életében díszpolgárrá választotta, halála után pedig elsőként kezdeményezték az őt ábrázoló szobor elkészítését, amely 1896 óta a Százéves cukrászda előtt áll – mondta.
 
A városvezető hangsúlyozta: ezenfelül azonban fontos, hogy életművét olyan formában éltessék, amely a ma művészetére is kihat. Mint fogalmazott: ezért is javasolta a képviselőtestület számára, hogy az Erkel Ferenc ösztöndíjat újraélesszék és kiterjesszék.
 
– Nem csak az ifjú muzsikusokat, hanem minden művészeti ágban támogatjuk azokat a fiatalakokat, akik közép– vagy felsőfokú művészetoktatási intézménybe járnak és kiemelkedő eredményeket tudnak felmutatni – emelte ki a fürdőváros polgármestere.
 
 

 
Az idei évben három fiatal kapott Erkel Ferenc művészeti ösztöndíjat, mindhárman a képzőművészet terén jeleskednek: Kovács Dorka, Burda Adrienn és Mundruczó Nóra vehették át jutalmukat. Az Erkel Ferenc születésének 213. évfordulójára rendezett megemlékezés ünnepi hangversennyel zárult.

További programok »

Gyula

Parasport délelőtt Gyulán

Sportdélelőttöt rendeztek a magyar parasport napja alkalmából a gyulai Prohászka Zsolt Tornacsarnokban. A rendezvényen a Pánczél Imre Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani tagintézmény tanulói ismerkedhettek meg a parasportokkal.
2024. február 21. 14:00
FEL