Emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum

2023. november 28. 17:11 | Hidvégi Dávid

2024-től 15 százalékkal nő a minimálbér és 10 százalékkal a garantált bérminimum is, amelyről hivatalosan megjelent a rendelet a Magyar Közlönyben. A változás valójában már egy hónappal korábban, decemberben életbe lép.

A Gyulai Várfürdő 130 embert foglalkoztat, akiknek a 70 százaléka garantált bérminimumot keres, így a változás jelentősen érinti a munkáltatót. Az itt dolgozók örömmel fogadták, hogy emelkedik a bérük.

– A várfürdőben, mint uszoda és szaunamester teljesítek szolgálatot. Az ünnepet jó érzés úgy kezdeni, hogy a jövő év elején érkezik az első emelt fizetés, az ember jó érzéssel tekinthet a telefonjára. A karácsony előtti időszakban megnőnek a kiadások, ami nálunk is így van, úgyhogy rendkívül boldogok vagyunk – mondta Kiu Tamás.

A várfürdő vezetése minden alkalmazottjának arányosan növeli a bérét, ugyanis nem szeretné azt, ha a bérsávok összetolódnának.

– Célunk az, hogy a fluktuációt minimálisra szorítsuk, ennek egyik feltétele az, hogy a dolgozóink meg legyenek fizetve. Minden béremelés nagyon jelentős hozzájárulás a családok normális működéséhez és életéhez, úgyhogy örülünk ennek a döntésnek. Már december elsejétől életbe lép a béremelés, amit beterveztünk és be is ütemeztünk – fogalmazott a Gyulai Várfürdő ügyvezető igazgatója, Kun Miklós.

2024-től 15 százalékkal, bruttó 266 800 forintra nő a minimálbér, míg a garantál bérminimum 10 százalékkal emelkedik. Ez azt jelenti, hogy a legalább középfokú végzettséget vagy szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatottak havi bére bruttó 326 000 forint lesz.

– Reméljük, hogy ez egy érzékelhető bérnövekedést jelent, már csak azért is, mert ebben az esztendőben nagyon magas volt infláció. A statisztikai jelentések szerint mostanra egy nagyon kicsi reálbér növekedéssel számolhatunk. Az infláció felemésztette majdnem az egész év során a béremelések értékét. Jó hír, hogy tulajdonképpen egy szakszervezet kivételével az összes munkáltatói és munkavállalói szervezet megegyezett – hangsúlyozta a 7.Tv Aktuális című műsorában Herczeg Tamás országgyűlési képviselő.

A kormány döntése már december 1-jén életbe lép, így az érintettek januárban már a megemelkedett bért kapják meg.

További programok »

Gyula

Parasport délelőtt Gyulán

Sportdélelőttöt rendeztek a magyar parasport napja alkalmából a gyulai Prohászka Zsolt Tornacsarnokban. A rendezvényen a Pánczél Imre Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani tagintézmény tanulói ismerkedhettek meg a parasportokkal.
2024. február 21. 14:00
FEL