Emberszag: A holokauszt magyarországi áldozataira emlékeztek a könyvtárban

2023. április 17. 19:29 | Csiffáry Zsuzsanna

Minden év április 16-án a holokauszt magyarországi áldozataira emlékezünk. A II. világháborús német megszállást követően 825 ezer magyar zsidónak tiltották meg lakóhelye elhagyását, majd 1944-ben ezen a napon kezdődött meg a gettókba, táborokba kényszerítésük a fronthoz legközelebb eső Kárpátalján, Felvidéken és Észak-Erdélyben. A Békés Megyei Könyvtár filmvetítéssel adózott az áldozatok emléke előtt.

A Békés Megyei Könyvtárban filmet vetítettek a Lipták Pál teremben. Az intézmény igazgatója kiemelte, hogy a könyvtár is csatlakozott az emléknaphoz.

– Lehetősége nyílt a Békés Megyei Könyvtárnak, hogy levetítsük az Emberszag című filmet, amely a Madách Színház támogatásával valósulhatott meg. Ez a film Szép Ernő azonos című műve alapján készült el, a film adaptációját Ferenc Győző készítette el. A pandémia idején már volt arra lehetőségünk, hogy színházi előadásokat vetítsünk le. Nagyon örülünk annak, hogy a Madách Színház ingyenesen tette elérhetővé ezt a filmet – mondta el Juhász Zoltán, az intézmény igazgatója. 

Szép Ernő egy nagyobb szabású prózai munkája az Emberszag, 1944 iszonyatának szinte naplószerű, szubjektív, de minden részletében pontos krónikája, s mint ilyen, a magyar háborús irodalom jellegében is egyedülálló műve. Szép Ernő alig három hét eseményeit beszéli el, szól a csillagos házról, ahová költöznie kellett, majd arról, hogy szenvedő társaival együtt sáncot ásni hurcolják, éheztetik, kínozzák, megalázzák. Csupa szörnyűség, amit elmond, de mintha csak csevegne, mintha normális eseményekről beszélne.

A Ferencz Győző által készített filmadaptációban az alkotó húsz sorsfordító nap történéseinek rezignált, lírai elbeszélése mentén próbál egy embertelen korszaknak történetileg és művészileg is hiteles tükröt tartani.

A filmben találkozhatunk Balla Eszter, Dunai Tamás, Fillár István, Kerekes Éva, László Zsolt, Lázár Kati, Tóth Ildikó színművészekkel. 

További programok »

Kultúra

Szeptember utolsó hétvégéjén ismét „muzsikál” az erdő Gyulán is

A „Muzsikál az erdő” rendezvénysorozat 2023-ban a 20. évfordulóját ünnepli. Ebből az alkalomból szeptember 29. és október 1. között országszerte természetismereti sétákkal, zenei élményekkel várják a szervezők az érdeklődőket. A gyulai programok az Almásy-kastélyban, a Mályvádi-erdőben és Városerdőn, míg a határ másik oldalán Nagyváradon zajlanak majd.
2023. szeptember 26. 18:20
FEL