Embercsempészés miatt jogerősen elítéltek egy férfit

2019. május 22. 17:32 | behir

A Battonyai Járásbíróság előtt S. S. vádlott ellen embercsempészés bűntette miatt indult büntetőügyben, melyben május 21-én jogerős ítélet született.

A bíróság bűnösnek mondta ki a vádlottat embercsempészés bűntettében, ezért 2 évi börtönre ítélte, amelynek végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztette. Rendelkezett a börtönbüntetés végrehajtásának elrendelése esetén a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontjáról, a vádlott által előzetes fogvatartásban töltött idő beszámításáról, és a bűnügyi költség viseléséről.

A pakisztáni állampolgárságú vádlottat egyik ismerőse arra kérte, hogy a Romániában tartózkodó – szintén pakisztáni állampolgárságú – fiának segítsen, mivel onnan engedéllyel nem tud továbbutazni. A vádlott a kérésnek eleget téve május 18-án megérkezett Romániába, ahol találkozott ismerőse fiával. Ő azt mondta neki, hogy ciprusi útlevelével nem utazhat tovább. Ekkor megbeszélték, hogy miután a másik férfi engedély nélkül a román–magyar államhatárt átlépi, a vádlott segít neki Magyarországból Németországba utazni.

Még aznap este a vádlott személygépkocsijával szabályosan belépett Románia felől a Battonyai Határátkelőhelyen Magyarországra. Eközben a vádlott ismerősének fia gyalog, a határőrizeti szervek megkerülésével lépte át a határt. Végül éjfél előtt Dombegyházán találkoztak egymással, majd rövidesen a rendőrség igazoltatta őket.

A Battonyai Járási Ügyészség a vádlottat a mai napon bíróság elé állította és a Battonyai Járásbíróság az ügyben három nappal a cselekmény elkövetése után jogerős ítéletet hozott.

A büntetéskiszabás során a bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlott Magyarországon büntetlen előéletű, 3 kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik, illetve  – a vádlott tettenérése miatt – kisebb súllyal a tényfeltáró jellegű beismerő vallomását. Súlyosító körülményként vette figyelembe az elkövetett bűncselekmény fokozott társadalomra veszélyességét, és helyi szintű elszaporodottságát.

További programok »

FEL