Első kiállító a 87 éves gobelin művész

2024. május 28. 18:41 | Fajó Attila

Különleges gobelin szőttesekből nyílt kiállítás a Csabagyöngye Kulturális Központban, kedd délután. Az első kiállítő özv. Bagyinka Andrásné alkotásai hetekig készülnek, nagy műgonddal.

A kulturális eseményt megnyitó Scholtz Endre békéscsabai festőművész beszédében kiemelte: a Katika néni által képviselt stílust mára már igen kevesen képviselik, még kevesebben veszik a fáradtságot, hogy megtanulják és a sokszor napi több órát, több hetet igénylő munkákat végig vigyék, befejezzék. 

– A gobelin egy 16-17. századi francia területről induló szövéstechnika, ami hazánkba a 18-19. század környékén érkezett meg. Itt a népi motívumokkal gyümölcsöző házasságra lépett és felvette a könnyen adaptálható magaros, népi elemeket. Napjaink gépi technikái közül részlet gazdagságával és összetett ábráival emelkedik ki – hangzott el a megnyitó beszédben.

– Először horgolással kezdtem, aztán hímzéssel folytattam. Nekem ez a hobbim – mondta el hírportálunknak adott nyilatkozatában a 87 évesen is aktívan alkotó Katika néni. Özv. Bagyinka Andrásné nyomdaipari munkásként dolgozott, most nyugdíjas éveiben pedig rákapott a gobelinezésre, ami kötélidegeket és nem utolsó sorban rengeteg időt igényel. 

Galéria

További programok »

Kultúra

Könyvet írt az egykori csabai judoedző – portré a szerzőről

Kapáslövés címmel jelent meg a közelmúltban a debreceni születésű, békéscsabai érintettségű, ám évek óta Szentendrén élő Balogh Zoltán könyve. A korábban eredményes judózó, később sikeres edző Békéscsabán töltötte sorállományú szolgálatát: versenyzőként és edzőként is. Azt követően még két évet ráhúzott; és mint tréner csodálatos csabai cselgáncsosokat nevelt ki.
15:15
FEL