Első fokon ítélték el a pilótákat elvakító lézerező férfit

2020. július 1. 13:23 | D. Nagy Bence

Első fokon elítélte a Békési Járásbíróság azt a békési férfit, akit közlekedés veszélyeztetésével vádoltak egy 2019 márciusában történt eset nyomán. A férfire szerdán egy év felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki.

A Békési Járásbíróságon szerdán ítélethozatallal zárult annak a békési férfinek a pere, akit közlekedés veszélyeztetésével vádoltak meg. A vád szerint H. Csaba tavaly március 20-án este a lakása emeleti szobájából zöld fényt kibocsátó, lézeres vadriasztóval többször is a Békéscsabai Repülőtér felől érkező sétarepülő felé világított, átmenetileg elvakítva ezzel a tanulópilótát, akitől a vele repülő oktató vette át az irányítást.

– Elmondta azt, hogy a lakóháza emeleti ablakából felülről lefelé, kezét jobb és bal irányba mozgatva világított a lézerfénnyel, hiszen egy, a háza körül lévő rókát ezen lézerfénnyel kívánta elriasztani – idézte a vádlottat Dr. Tibori Balázs ügyész.

A pilóták rádión értesítették a békéscsabai légiirányítót, aki megtette a bejelentést a rendőrség felé. H. Csaba a kiérkező rendőrök elől nem hallgatta el a lézerezést, a vadriasztó eszközt át is adta nekik. Az eljárás során egy igazságügyi informatikai szakértőt is bevontak, aki a H. Csaba otthonában lévő biztonsági kamerát és számítógépes rendszert elemezte. A szakértő megállapította, hogy a felvételeket tároló merevlemezen adattörlést hajtottak végre a bűncselekmény elkövetése után három nappal. A kamerarendszer ellenőrzésére azért volt szükség, mert a vádlott olyan felvételeket juttatott el a rendőrséghez, amelyek állítása szerint őt igazolják. A felvételekről kiderült, hogy a vádlott utólagosan rögzítette őket, majd visszaállította a dátumozást a bűncselekmény elkövetésének időpontjára.

 

Dr. Bíró Mariann ítéletet hirdet.

 

A vádlottal szemben elhangzó vádbeszédben súlyosbító tényezőként szerepelt az utóbbi időben országos és helyi viszonylatban elkövetett szándékos közlekedési bűncselekmények magas száma is. Bár H. Csaba a bűnténnyel összefüggésben mindvégig tagadta büntetőjogi felelősségét, a Békési Járásbíróság bűnösnek találta közlekedés biztonsága elleni bűntettben.

– A bíróság a vádlottat egy évi börtön végrehajtási fokozatú szabadságvesztés büntetésére ítéli. A bíroság a szabadságvesztés büntetés végrehajtását két évi próbaidőre felfüggeszti – ismertette az első fokon meghozott ítéletet Dr. Bíró Mariann bíró.

Az ítélet ellen az ügyészség képviselője súlyosbításért, míg a vádlott enyhítésért fellebbezett, így az ügy másodfokon folytatódik.

További programok »

Kék hírek

Nem sikerült elhúzni

Egy autót húzott maga után egy férfi Sarkadon. Észrevette ezt egy szolgálaton kívüli rendőr, aki a gyanús esetről azonnal értesítette a kollégáit. A rendőrjárőrök az ellenőrzéskor megállapították, hogy a forgalomból kivont járművet egy lakatlan ház udvaráról lopták el.
2022. január 28. 18:46
FEL