Elmentek a gólyák, gyülekeznek a fecskék és a gyurgyalagok

2021. szeptember 14. 13:47 | Mikóczy Erika

Gyülekeznek a fecskék és a gyurgyalagok és egyre több ragadozó madár tűnik fel a puszták felett. Mindez csalhatatlan jele az ősz közeledtének, s ezzel együtt kezdődik a madárvonulás – minderről a Körös-Maros Nemzeti Park adott adott hírt.

A nemzeti park igazgatóság közlése szerint a Kis-Sárrét halastavain egyre több a különféle réce, számuk szeptemberre már elérte az ötezret. A többségük tőkés réce, de vannak köztük barát- és cigányrécék, kisebb számban pedig csörgő, kanalas, kendermagos, fütyülő és kontyos récék is. A nyári ludak száma szintén gyarapodott, immár meghaladta a 2500-at. A tavakról történő ki- és behúzásuk már az ősz közeledtét jelzi. Hetek óta tart a fehérszárnyú szerkők és a fattyúszerkők vonulása, néhány tucatos csapataik rendszeresen táplálkoznak a halastavakon.

A vizek mellett szép számban láthatunk gyurgyalagokat, s két-három halászsas is mozog a területen.

A Kis-Sárrét pusztai területeiről a szokásosnál korábban vonultak el a szalakóták. A ragadozó madarak közül sok most a pusztákon a vörös vércse és az egerészölyv, s vonulnak már a hamvas rétihéják is. Egyre nagyobb csapatokban gyülekeznek az örvös galambok, s a napokban a mezőgyáni pusztákon felbukkant a kék galambok első, húszpéldányos csapata is. A legelőkön egyre több a vegyes csapatokban táplálkozó bíbic, seregély és nagy póling. Tudható, hogy a fehér gólyák már augusztus 20. előtt útra keltek, a fekete gólyák pedig megkezdték a gyülekezést.

A Kígyósi-pusztán még csupán négy-ötpéldányos csapatokban látunk fekete gólyákat, amelyek rendszerint szeptember végén, október elején vonulnak el. Mivel a térségben nagy a szárazság, ezért nagyon kevés a vízi- és a partimadár. Szép számban gyülekeznek viszont a gyurgyalagok, augusztus utolsó napjaiban a madártani szakemberek már 80 példányos csapatot is láttak, amint szedegették a legelő jószágok körül repkedő rovarokat. A Dévaványai-Ecsegi pusztákon hétről-hétre egyre több a kék vércse a megszokott gyülekezőhelyeken. Csapatokba álltak az indulásra készülő gyurgyalagok is.

Partimadarak csak nagyon kis számban fordulnak elő, mivel nincs számukra kedvező, sekély, nyílt vízparttal rendelkező élőhely. Van néhány kubikgödör, időszaki tómeder, ahol kisebb számban bíbic, réti, füstös és pajzsoscankó, valamint gulipán és gólyatöcs is megfigyelhető. A fehér gólyák augusztus közepén útra keltek, s gyülekeznek a fekete gólyák is. A honlapon az is olvasható, hogy a Hármas-Körös árterében az elmúlt napokban egy meglehetősen népes, 150 példányos fekete gólya csapatot figyeltek meg.

A kardoskúti Fehér-tó már július legelején kiszáradt, néhány héten belül pedig a pusztai vízállások is eltűntek, így a vízi- és partimadarak is ritkán állnak meg errefelé. A fő látványosságot most inkább a szép számban mozgó kígyászölyvek jelentik, melyeknek vonulása a szokásosnál kicsit korábban kezdődött. Népes csapatokban gyülekeznek a fecskék, a gyurgyalagok és a kék vércsék. Megkezdődött a hamvas rétihéják vonulása, s mozgolódnak már a mezei pacsirták és a sárga billegetők is.

A Magyar Nemzeti Parkok Hetében, szeptember 13-19. között, csoportok számára, előzetes bejelentkezés alapján, térítésmentesen látogatható a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság által fenntartott Kardoskúti Madárvonulás Múzeuma - További részletek a KMNPI honlapján!

További programok »

FEL