Megérkeztek az első darvak a kardoskúti Fehér-tóra

2021. október 12. 09:42 | behir

A darvak vonulási útvonalának egyik fontos állomása a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó kardoskúti Fehér-tó. A vonulás csúcsán, november derekán egyedszámuk általában több tízezerre is felduzzad. 

Tavasszal a többi madárfajhoz hasonlóan a darvak is jobban sietnek költőhelyeik felé, így csak kisebb számban és rövid ideig állomásoznak a kardoskúti Fehér-tónál - olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság honlapján. A közlés szerint ősszel azonban jóval többen és sokkal hosszabb időn át tartózkodnak itt. Ennek természetesen fontos feltétele az, hogy megfelelő táplálékot és éjszakázóhelyet találjanak.

 Hozzáteszik, hogy idén átnyaraló darvak nem voltak a térségben. Az első vonuló példányok szeptember közepén bukkantak fel. A környező mezőgazdasági táblákon, kukoricatarlókon bőven találnak maguknak táplálékot. Reményeink szerint az őszi esők is hamarosan megérkeznek, s akkor a Fehér-tavon kialakul majd a biztonságot nyújtó, sekély vízborítás.

A Magyarországon átvonuló darvak állomáshelyei között előkelő helyen szerepel a kardoskúti Fehér-tó. Áttelelő példányok is minden évben vannak itt, számuk elsősorban az időjárástól függ.

További programok »

FEL