Elkezdődött az almaszüret: Kevesebb lesz idén a termés

2019. augusztus 21. 16:07 | Szendi Rita

Országszerte elkezdődött az almaszezon. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai szerint az idei termés a 600-650 ezer tonnás, többéves átlagmennyiségtől várhatóan gyengébb, mintegy 450-500 ezer tonna lehet majd.

Az egyik csorvási kertészetben szerdán kezdődött el az almák szüretelése, ahol elsőként a gála nevű fajtát szedik le. A cég ügyvezető igazgatója elmondta, hogy összesen 23 hektáron termesztik a gyümölcsöt. Pusztai József kiemelte, hogy az elmúlt évekhez képest idén kevesebb terméssel kell számolnia.

– A termés a tavalyinak körülbelül a 75 százaléka, minőségileg rendben van, hiszen az ültetvény jéghálóval van ellátva. Ezen a területen volt egy kis jég, de a háló védelmet nyújtott. A gyümölcs színezettségében, méretében is megfelelő, vagyis ez egy átlagos évnek tekinthető – fejtette ki a HUNAPFEL Mezőgazdasági Kft. ügyvezető igazgatója.

A szakemberek szerint két oka van annak, hogy ebben az évben kevesebb termés várható. Az egyik a tavalyi rekordtermés, amelyet egy nagy aszály követett, így a fáknak nem volt elég energiájuk feltöltődni erre az évre. A másik a kiszámíthatatlan tavaszi időjárás volt.

– Az átlagosnál jóval alacsonyabb hozamra számítunk, ami azt jelenti, hogy a 10 éves átlagnak tekinthető 600 ezer tonna termés alatt leszünk 20-25 százalékkal. Jelenlegi becsléseink szerint ez 450 ezer tonna körüli termésmennyiséget jelent, de nem kizárható az sem, hogy ennél is alacsonyabb lesz a végeredmény – mondta el a FruitVeb Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke, Apáti Ferenc.

A terméskiesés miatt a tavalyi évhez képest magasabb lesz majd a gyümölcs ára – tette hozzá Apáti Ferenc. Mint mondta: ez várhatóan 10-15 százalékos emelkedést jelent majd.

További programok »

Gazdaság

Az Éléskernél 50-60 terméket érint a hatósági ár bevezetése

Hét konkrét termék, illetve termékcsoport árát fagyasztották be, rögzítették. Február 1-től a kristálycukor, a BL 55-ös liszt, a finomított napraforgó étolaj, a házi sertéscomb, a csirkemell és a csirke far-hát, valamint az UHT 2,8 tömegszázalékos zsírtartalmú tej árát három hónapon át a tavaly október 15-ei szinten kell tartaniuk a kereskedőknek.
2022. január 27. 15:39
FEL