Elkezdődött a háromnapos XVII. Kárpát-medencei Népi Textilfesztivál

2020. március 6. 16:11 | Papp Ádám Sándor

A Békés Megyei Művelődési Központ és a Békés Megyei Népművészeti Egyesület szervezésében 1992 óta kétévente rendezik meg Békéscsabán a textiles konferenciát. Az esemény célja, hogy a témával foglalkozó szakemberek véleményt cserélhessenek, új ismereteket szerezzenek és kapcsolatokat építsenek. Idén március 6. és 8. között rendezik meg a konferenciát a megyeszékhelyen.

A textilfesztivált Ragány Misa, az Emberi Erőforrások Minisztériumának előadó-művészeti főosztályvezetője nyitotta meg, aki elmondta: az országban több évszázados hagyománya van a textiliparnak, amely a mai napig minden hétköznapi ember életébe beleszövődik.

– Amikor ma népi textíliákról beszélünk, akkor az alatt hímzést, szövést, nemez-, csipke- és viseletkészítést értünk. Viseljük, körülvesznek bennünket, élünk bennük, velük és közöttük. Mindennapjaink részévé válhatnak és válnak. Szinte mindannyiunk háztartásában jelen vannak nagyszüleink hímzett terítői, a gardróbban egy-egy blúz vagy más szőtt ruhadarab. Kinek ne lenne a környezetében valami olyan tárgy, kiegészítő- vagy díszítőelem, amely a textilművészet tárgykörében ragadható meg? – tette fel a kérdést a főosztályvezető.

 

Dr. Ragány Misa. Fotó: Kovács Dénes

Dr. Ragány Misa. Fotó: Kovács Dénes

 

Az idei konferenciára közel négyszázan érkeztek azzal a szándékkal, hogy betekintést kapjanak napjaink textilhagyományaiba. Az esemény védnökei közt szerepel az Európai Kézműves Szövetség (European Folk Art and Craft Federation) is. Közreműködésükkel az előadók közt nem csupán magyar, hanem finn, illetve számi, észt, norvég, továbbá osztrák és szlovák előadókat is találunk, akik országuk, térségük máig élő textilhagyományainak bemutatására vállalkoznak.

A konferencia társrendezvényeként megnyílt a „Népi textíliák a mai életünkben” című országos pályázati kiállítás. A hímzés, szövés, csipke, nemez és viselet szakterületekről olyan korszerű és újszerű tárgyak, tárgyegyüttesek elkészítését vállalták a pályázók, amelyek a hétköznapokban is kiválóan használhatók és viselhetők.

 

Fotó: Kovács Dénes

Fotó: Kovács Dénes

 

– A kiállítás hűen tükrözi azt, hogy ezek a tárgyak nem porosodó vitrinbe valók, hanem rámutatnak a megújulásra, illetve jelzik a helyüket a 21. században. Ezek a tárgyak szerephez jutnak mindennapi életünkben. Ha belegondolunk, akkor ezek a darabok több száz évvel ezelőtt minden ember háztartásában megtalálhatóak voltak társadalmi osztálytól függetlenül. Ezeknek a motívumoknak üzenete van, ráadásul nem tettek különbséget paraszt és nemes között. Úgy gondolom, hogy ez azóta sem változott – fogalmazott Kékedi László, a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának vezetője.

Az idei felhívásra 153 egyéni alkotótól és 69 közösségtől érkezett be közel 1800 pályamunka. A szakmai zsűri 61-et díjazott, és 1293 darabot javasolt kiállításra, amelyek a Békés Megyei Könyvtárban tekinthetők meg április 3-ig.

 

Galéria

További programok »

Itthon

A Felvidékről kitelepített magyarokra emlékeztek Békéscsabán

Az 1947. április 12. és 1949. június 5. között a Felvidékről kitelepített magyarokról emlékezett meg Békéscsaba önkormányzata pénteken délután a városházán. Akkoriban Békéscsabára közel 500 felvidéki magyar család érkezett, akik a vármegyeszékhelyen és a környező tanyavilágban kezdtek új életet.
17:37
FEL