Elindult az atlétikai világbajnokság önkéntes programja Budapesten

2023. április 2. 07:33 | behir.hu

A 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság akkor válhat minden idők legjobb világbajnokságává, ha mindenki több mint 100 százalékot teljesít - jelentette ki a versenyt szervező cég vezérigazgatója a sportesemény önkéntes programjának általános képzési napján, szombaton Budapesten.

Németh Balázs hangsúlyozta, hogy a világ 2023-ban megrendezésre kerülő legnagyobb sporteseményére több mint 200 ország, több mint 2000 sportolóját várják, valamint 3500 újságírót.

A vendégek eligazodását az a 2500 önkéntes fogja segíteni, akik regisztráltak a világbajnokság önkéntes programjába - tette hozzá.

Mint elmondta: a "Láss csodát" mottóval sorra kerülő bajnokságon, augusztus 19. és 27. között, vagyis kilenc nap alatt 14 versenyprogramra kerül sor és öt napon utcai futó és gyalogló versenyek is lesznek.

A többi között a Hősök teréről induló, majd a főváros látványosságait érintő és a Hősök terére visszaérkező maratoni futás.

Ezzel kapcsolatban kifejezte reményét, hogy a fővárost látva sokan beleszeretnek Budapestbe, illetve Magyarországba.

Arról is szólt, hogy egy "lerobbant, mérgezett" ipari terület helyén épül meg a 35 ezer férőhelyes Nemzeti Atlétikai Központ, illetve egy új zöld parkkal is gazdagodik a főváros, ami jó Budapestnek és jő Magyarországnak.

Schmidt Ádám, a világbajnokság szervezéséért felelős kormánybiztos, az irányító testület elnöke hangsúlyozta, hogy a résztvevő versenyzőkön, sportvezetőkön és újságírókon kívül, mintegy 400 ezer látogatót várnak a Nemzeti Atlétikai Központba és egymilliárd nézőt a televíziók elé.

Ez óriási felelősség az önkéntesek számára is, hiszen a vendégek velük találkoznak először és nagy jelentősége lehet minden mosolynak, kedves gesztusnak. "Tegyünk meg mindent azért, hogy minden idők legjobb atlétikai világbajnokságát rendezze meg Budapest! Koronázzuk meg együtt a sportok királynőjét!" - fogalmazott a kormánybiztos.

Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke azt hangsúlyozta, hogy az atlétika történetében ez az egyetlen esemény, amelyre még nem került sor Magyarországon.

A rendezés elnyerésének annál is inkább örül - folytatta -, mert 2005-ben is pályáztak a világesemény megrendezésére, ám akkor egy "banánhéjon elcsúszva" elúszott a lehetőség.

Végül felhívta a figyelmet arra, hogy sok, eltérő kultúrából érkező vendég érkezik majd Magyarországra augusztusban. Elsősorban az önkénteseken múlik, hogy milyen élményekkel távoznak - mondta Gyulai Miklós.

Forrás: MTI

További programok »

FEL