A legjobb magyar gyaloglók rótták a köröket Békéscsabán

2024. március 24. 14:15 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A magyar gyaloglás krémje is megmérettette magát a 45. Nemzetközi Sportgálán Békéscsabán. Az eseményen a Nemzetközi Gyalogló versennyel párhuzamosan a Magyarország Gyalogló Bajnokságát is megrendezték vasárnap. Emellett a Csaba Center 30. Nyílt Utcai Futóversenyt is megtartották.

A vasárnap reggel a gyalogló számoké volt, hiszen a békéscsabai bevásárlóközpont mellett először a 20 kilométeres női és férfi gyaloglás versenyzői rajtoltak, majd 10 és 5 kilométeren az utánpótlás országos bajnokság, végül egy kilométeres távon a gyermek verseny résztvevői is teljesítették távjaikat.

– Az utánpótáskorúaknál öt és tíz kilométeren is magyar bajnokságot rendeztünk. A békéscsabaiak közül a fiatal lányok között Kovács Alexandra, a fiatal fiúk mezőnyében pedig Bor Benjamin az, aki jó eséllyel érhet el magyar bajnoki címet. Számukra itt van lehetőség arra, hogy a junior világbajnokságra kvalifikáljanak, ha olyan időt érnek el, és erre megvan minden esélyük. Itt most a gyaloglásban ez a lényeg, a futásban pedig a felkészülést jelenti. Futásban indul két kenyai lány – sajnos a fiú nem tudott eljönni – akik, segítik a hazai futóink felkészülését – emelte ki Tóth Sándor, a KOPP Békéscsabai Atlétikai Club ügyvezetője.

Az eseményen a Magyar Atlétikai Szövetség távfutó és gyalogló szakágvezetője is jelen volt.

– Azon túl, hogy az országos bajnokságoknak mindig nagy rangja van és és presztíze emellett a vasárnapi esemény egy olimpiai és Európa bajnoki kijutás biztosítására alkalmas verseny, mivel a bajnoki cím megszerzéséért a kategória alapján plusz pontok járnak, ami beszámít az olimpiai kvalifikációnál a legjobb eredmények közé – hangsúlyozta Knipl István.

 

Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke kiemelte, hogy mennyire meghatározó bázisa a hazai gyalogló szakágnak a KOPP Békéscsabai Atlétikai Club, mivel immár 45. éve rendezi meg a békéscsabai klub a gyalogló magyar bajnokságot. 

– Nagyon fontos, hogy a magyar atlétika számíthat ilyen bázisokra. A gyaloglás sokáig egy kicsit a megtűrt kategóriában szerepelt. Az utóbbi években ugyanakkor ebben a szakágban is komoly fejlődés ment végbe, és elég sokan kezdenek el vele foglalkozni – emelte a szövetség elnöke. Hozzátette: a tavalyi budapesti világbajnokságot követően a magyar atlétika bizonyítani szeretné azt, hogy a 2023-as esztendő nemcsak egy egyszeri történet volt

– Idén lesz még egy Európa-bajnokság és egy olimpia, világversenyek tekintetében jelenleg Magyarország jól áll kvalifikációk tekintetében – tette hozzá.

 

A gyalogló számokban az esélyesek jól teljesítettek. A férfi 20 kilométeres gyalogló számban Venyercsán Bence Barnabás, a Budapesti Honvéd Sportegyesület versenyzője lett az országos bajnok 1:21:42-es időeredménnyel

– Az olimpiai direkt szinttől (1:20:10 - a szerk.) azért még egy kicsit arrébb vagyok, viszont a ranglistás helyen, még kell tavasszal két jó eredmény, de ha azok is megvannak, akkor nagyon jó esélyem van szerintem arra, hogy a 48 fős olimpiai mezőnybe beverekedjem magam. Ez még a tavasz feladata de nagyon bizakodó vagyok, főleg a mai eredményem után – emelte ki a gyalogló.

A női mezőnyben az Európa-bajnoki bronzérmes Madarász Viktória volt a leggyorsabb, aki 1 perc 35 másodperccel maradt le az olimpiai kvalifikációt érő szintidőtől 1:30:55-ös idejével.

– Még lesz pár kvalifikációs verseny ahová elmegyünk, de persze matekozni kell, hogy melyik eseményen lehet a legtöbb pontot gyűjteni. Kicsit átalakult a kijutási rendszer. Napi szinten figyelem a ranglistát, majd június, július környékén meglátjuk. Addig meg minden versenyen a lehető legjobbamat kell hoznom, csak úgy van rá esélyem, hogy a negyedik olimpiára is kijussak – hangsúlyozta az UTE versenyzője

A gyalogló számokat követően rajthoz álltak az igazolt és amatőr futók 6 kilométeres versenyszámban, valamint 3 x 1000 méteres váltó futóversenyt rendeztek három kategóriában, általános iskolai osztályoknak, több korcsoportban, családi valamint baráti csapatoknak. Mind a gyalogló, mind a futó versenyszámok eredmény listáját ide kattintva megtalálják.

 

Galéria

 

További programok »

Sport

Cirkuszban is bombasztikus teljesítmény – ilyenek a csabai légtornászok

Az ALEhopp AirBorn CircusFest egy légtorna verseny, melyet a Richter Safari Park területén található cirkuszsátorban rendeztek meg hétvégén, immár másodjára. Szombatról egy, vasárnapról három aranyat hoztak a Sportolj Békés Megye SE lég-lányai, de a többi színesfém is helyet kapott a nyakakban.
16:08
FEL