Elhunytjainkra emlékezünk

2016. november 1. 17:05 | behir.hu

Mindenszentek és Halottak Napja alapvetően katolikus ünnep, de ezekben a napokban felekezettől függetlenül mindenki megemlékezik elhunyt hozzátartozóiról. Ezen a napon sokan gyújtanak mécsest és keresik fel szeretteik sírját.

Mindenszentek Ünnepének délelőttjén a szokásoknak megfelelően szentmisét tartottak a belvárosi római katolikus templomban. November elseje a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestánsok az elhunytakról emlékeznek meg ilyenkor.

- A Mindenszentek Ünnepe összekapcsolódik, összemosódik egy kicsit a halottakra való emlékezéssel, Halottak Napjával, de a kettő nem egészen ugyanaz, bár mind a két napon az elhunytakra gondolunk. A katolikus egyház mindenszentek ünnepén az üdvözült lelkekre gondol, a

Halottak Napján pedig azokért az elhunytakért imádkozik, akik még a megtisztulás helyén várják a végső dicsőséget. – fogalmazott Szigeti Antal plébános.
Az ünnep hazánkban 2000-ben, ötven év elteltével lett ismét munkaszüneti nap. A november 2-ai halottak napja fokozatosan vált egyházi ünnepből az általános megemlékezés napjává az elhunytakról. A békéscsabai temetőkben már ma is sokan keresték fel szeretteik sírját és gyújtottak mécsest. 

Halottak napja környékén megugrik a lopások száma, a statisztikák szerint sok tolvaj kifejezetten az időseket veszi célba. Éppen ezért a rendőrség arra kéri a temetőkbe látogatókat, hogy fokozottan figyeljenek idős társaikra, akik kevésbé képesek vigyázni értékeikre. Békés megyében a forgalmasabb sírkertek környékén november 4-ig állandó rendőri jelenlétre lehet számítani.
 

FEL