Elfogták a rendőrök az időseket fosztogató férfiakat

2020. április 28. 10:08 | behir.hu

Három férfi, két megyében tévesztett meg idős embereket, akiktől trükkös módszerekkel pénzt loptak el. A békési és borsod megyei rendőrök egy összehangolt akció során Sajószentpéteren fogták el a férfiakat.

Kifosztás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 22 éves és egy 37 éves sajószentpéteri, továbbá egy 28 éves ragályi férfival szemben. A gyanúsítottak 2020. április 15-én 12 óra körül Hernádnémetiben becsöngettek egy 84 éves férfihez és magukat az áramszolgáltató munkatársának adták ki. A sértettel közölték, hogy túlfizetése van, jár neki tízezer forint, náluk azonban csak húszezres bankjegy van. A pénz felváltása ürügyén a hívatlanok bejutottak a családi házba, ahol megfigyelték, hol tartja a házigazda a forintjait. A gyanúsítottak egyike ekkor elterelte a sértett figyelmét, míg társa elvette a dobozban tárolt több mint egymillió forintot.

 

 

 

A bevezetett rendőri intézkedések eredményeként a nyomozók a bejelentést követően azonosították, majd 2020. április 27-én Sajószentpéteren elfogták az ügyben érintett férfiakat, akik korábban Békés megyében több, hasonló jellegű bűncselekményeket is elkövettek. Az összehangolt akcióban a Miskolci Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályának, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bükk Közterületi Támogató Alosztályának, továbbá a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Körös Közterületi Támogató Alosztályának munkatársai vettek részt.

 

A rendőrség az esetek kapcsán felhívja - főleg az egyedül élő - idősek figyelmét:

  • Váratlanul érkező idegeneket ne engedjenek be a házukba, lakásukba. Fontos tudni, hogy a közüzemi szolgáltatók esetleges visszatérítést nem visznek házhoz.
  • Amennyiben ismeretlen személyek magukat szolgáltató vagy valamely hivatal munkatársának kiadva szeretnének bejutni az Ön ingatlanába, úgy kérjen fényképes igazolványt tőlük. Az adatokat olvassa el, szükség esetén ellenőrizze azok valódiságát.
  • Amennyiben elengedhetetlen, hogy idegeneket engedjen be a lakásába, házába, ne legyen egyedül, hívjon át szomszédot, ismerőst, közeli hozzátartozót. Ne hagyja egyedül, vagy felügyelet nélkül otthonában az ismeretleneket még rövid időre sem.
  • A hivatalok alkalmazottjai sosem kérnek, és nem vesznek át készpénzt, vagy értéktárgyat az ügyfelektől! Megőrző, értékmentő szolgáltatást nem végeznek.
  • Amennyiben a házalók valamilyen szolgáltatást (felújítást, javítást, stb.) kínálnak Önnek, és szándékában áll azt igénybe venni, a szolgáltatás megrendelésekor ne adjon előleget. A szolgáltatás díját annak elvégzése után fizesse meg.

Amennyiben bűncselekmény áldozatává vált, haladéktalanul tegyen feljelentést a rendőrségen!

Forrás: police.hu
 
 

További programok »

FEL