Elfelejtettem, amiért indultam – Mi is az az ajtóhatás?

2021. augusztus 30. 08:50 | behir.hu

Bizonyára önnel is előfordult már, hogy elindult egyik szobából a másikba, és mire átért, már nem emlékezett arra, amit percekkel korábban mondani szeretett volna. Ezt a jelenséget nevezik a szakértők ajtóhatásnak. Ennek eredőjét az indianai Notre Dame Egyetem pszichológusai és a Queenslandi Egyetem csapata is kutatja.

Sokan emlegetik rögtön a Cavintont, illetve tekintik a kezdődő Alzheimer egyik első jelének az ismétlődő szituációt, amikor a lakásban az egyik helyiségből a másikba lépve elfelejtik, miért is indult el. 

Szerencsére a legtöbb esetben semmilyen komolyabb neurológiai probléma nem áll ilyenkor a háttérben, a nyugtalanító élményt az úgynevezett ajtóhatás okozza. Az indianai Notre Dame Egyetem pszichológusai már 2006 óta vizsgálják a jelenséget. A vizsgálati alanyokat virtuális valóság segítségével tesztelték, és azt találták, hogy egy adott helyiségben lévő tárgyakra vonatkozó emlékeik gyengültek, amikor átmentek egy másik szobába vezető ajtón.

Arra a következtetésre jutottak, hogy az agyban tárolt emlékek úgynevezett memóriaepizódokra vannak osztva. Az ajtó egyfajta eseményhatárt hoz létre, megnehezítve ezáltal az előző memóriaepizódban tárolt cél felismerését.

A Queenslandi Egyetem csapatának vizsgálati eredményei még tovább árnyalják a képet. A kutatók ugyanis arra az eredményre jutottak, hogy az azonos helyiségekhez tartozó ajtókon való áthaladás többnyire nem befolyásolja a memóriát - kivéve, ha valamivel elvonták a kutatásban részt vevők figyelmét. Az ajtóhatás tehát nagyobb valószínűséggel következik be akkor, ha komolyabb kontextusváltás történik: például a nappaliból a kertbe lép ki. Amennyiben tudja, hogy önre is jellemző az ajtóhatás, az egyetlen, amit tehet, hogy erősebben koncentrál, amikor valami eszébe jut, és elindul érte egy másik helyiségbe.

Forrás: Femina.hu

 

További programok »

Itthon

Formálódik a békéscsabai klímastratégia

A város klímastratégiájáról szóló konferenciának adott otthont a Csabagyöngye Kulturális Központ. A csütörtökön délelőtt tartott szakmai fórumon az is elhangzott, hogy a békési megyeszékhelynek nincs szégyenkezni valója, sőt sok tekintetben az élvonalban található.
16:35
FEL