Életszerűbb legyen! Az iparkamara ÁFA-törvény módosítást kér

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Turisztikai Kollégiuma közelmúltban tartott ülésén a vendéglátás legfontosabb kérdéseit tárgyalta. A területi kamarák képviselőit a NAV illetékes osztályvezetője tájékoztatta a vendéglátás Áfa változásairól, a 2017. évi tapasztalatokról, az egyes anomáliák értelmezéséről és a 2018-tól tervezett tovább csökkentés (5%)  várható hatásáról.

A kamara szakembereinek véleménye, hogy a kedvezményes ÁFA – az alkoholos italok kivételével – a vendéglátás egészére vonatkozzon, beleértve a catering és közétkeztetés szolgáltatást is. Erre a vonatkozó végrehajtási rendelet lehetőséget ad, ezért a kamara kéri és javasolja az ÁFA törvény életszerű módosítását.

A Kollégium tárgyalta a kötelező szervizdíj bevezetésének kérdését is, ami egyik eszköze lehet az ágazat további fehérítésének, az égető munkaerőhiány részbeni orvoslásának, ezáltal a turizmus versenyképessége javításának.

A vélemények, az egyes térségek turisztikai frekventáltsága, az ott jelentkező kereslet különbözősége miatt megoszlottak. A szakemberhiány megoldása azonban nem tűr halasztást, ezért a területi kamarák, – mint az ágazat összes szereplőjére rálátással bíró köztestület,- felmérik a szervízdíj bevezetésének hatását, annak fogadtatását az érintett vállalkozások körében. Ennek birtokában az MKIK egyeztetést kezdeményez az érintett szakmai szervezetekkel, hogy megalapozott véleménnyel segítse a döntéshozókat.

(X)

Megosztás:

Címke: , , ,