Elballagtak az andrássys vén diákok is – sok-sok-sok kép!

2024. május 4. 17:44 | Such Tamás

Vállukra vették szombat reggel a tarisznyájukat a békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium végzősei. Az öt osztály diákjai először, ám utoljára léptek be az iskola összes tantermébe, ahonnan az udvari ünnepségre érkeztek, ahol több százan várták őket.

Gratulálok a zenei szerkesztőnek! – ha szabad ilyen felütéssel kezdeni –, ugyanis a Ballag már a véndiák című örökzöld opus csupán egyetlen egyszer hangzott el az ünnepélyen. (Tehát nem végtelenített szalagról.) A búcsúzók inkább Demjént, LGT-t és ki tudja még milyen modern slágereket énekeltek. De nem is nagyon énekeltek, hanem inkább mosolyogtak, olykor könnyeztek és próbálták az elméjükkel belekapaszkodni az utolsó percekbe.

 

Vén az országút – Fotó: Such Tamás / behir.hu

 

A végzősök nevében Noveczki Janka 12. E osztályos tanuló búcsúzott. Elmondta, ők az az évfolyam, akik 2020 év elején épp, hogy megtanulták egymás nevét, és novembertől „bezárt” az iskola, mármint az online oktatásra tértek át. Szinte az egész tanévet ennek jegyében töltötték. Azt követően a 11. évfolyam nevében Gyucha György 11. E-s tanuló köszönt el a végzősöktől.

– Kedves Diákok! Életetek egyik legmeghatározóbb élményeként fogtok visszagondolni arra a napra, amikor elköszöntök az iskolátoktól, szüleitektől, barátaitoktól és városotoktól. Az elmúlt években megtapasztaltátok, milyen az igazi diákélet. Megtanultátok a közösségi életre a nyitottságot, az együttműködés, a barátság és a kitartás fontosságát. Ez az idő veletek maradnak örökre. Emlékezzetek, ti vagytok a jövőnk, és nagyon büszkék vagyunk rátok – mondta búcsúbeszédében Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere.

 

Valami véget ért... – Fotó: Such Tamás / behir.hu

 

Majd Bartolák Mária, a Szülők-Öregdiákok Alapítvány kuratóriumának elnöke és Szabó László, az iskola intézményvezetője, a szép tanulmányi és verseny eredményeiért, illetve az iskolai közösségformálásban betöltött aktivitásért több végzős diákot gyönyörű plakettekkel, könyvekkel jutalmazott.

Azt követően mozgókép, valamint média kategóriában kiosztották a Barát Tünde-díjakat. „Különös alkalom az idei, hiszen most ballag el a drága, kicsi osztálya. Tudnotok kell, hogy ő most akárhol is van, nagyon büszke rátok!” – fogalmazott Dián Tamás tanárnő élettársa.

 

Borbély Emese – Fotó: Such Tamás / behir.hu

 

A pályázatra 24 mű érkezett; a fő díjak mellett különdíjakat is kiosztottak. Az utóbbiakat a tanárnő első osztálya, a 2000-2004. között az iskolába járó és a Rózsa Fesztiválon is legendás Bitang Banditák osztályközösség ajánlotta fel.

Média kategóriában Liker Lili győzött; a különdíjat Kakati Lili vehette át. Film kategóriában Major Éva Anna nyert; a különdíjas pedig Földi Virág és Keresztes Fanni.

Továbbá Liszkai Ágnes Emlékdíjat Kerekes Ágota, az Arany Dió Díjat Rusz Tamás Márk, az Andrássy Díjat Borbély Emese kapta.

 

Galéria

 

A ballagás végén Szabó László aláhúzta, „egy kamasz gyermek életében rendkívül meghatározó életszakasz a középiskolás élet. Amikor egy diák a közösség részévé válik, öntudatuk érlelődik, gondolatviláguk a tetőre hág.” Hozzáfűzte, gimnáziumuk szentély, végvár és ablak – kitekintés a világra, utazás a tudás elrablására –, illetve egy tükör is.

Azonfelül megköszönte az osztályfőnököknek az önzetlen munkájukat, „mert a titok az ő tarsolyukban lapul. Oktatni és nevelni annyit jelent, építeni – kőre, követ rakni. Kedves Diáksereg! A köszönöm legyen az első a szüleitek felé, amikor elengednek benneteket”.

 

További programok »

Itthon

Nem kenyerünk a szemfényvesztés! – látásápolás nyáron

Legyen szó szemcseppekről, vitaminokról, vagy akár napszemüvegekről, a látószervünk a bőrhöz hasonlóan kiemelt és tudatos védelmet igényel. Nyáron intenzíven vigyáznunk kell, amikor a forróság, az UV, a gyakrabban előforduló bulizás, valamint sokaknál a pollen is árt a szemnek.
11:45
FEL