El kell távolítani a szabálytalanul kihelyezett lomokat a csabai utcákról

2020. szeptember 23. 13:28 | Mikóczy Erika

Szeptember 12-én és 19-zajlott Békéscsabán a lomtalanítás, de a mai napig vannak a város kukái mellett építési törmelékek és más lomok, amelyeket egyébként ki sem lehetett volna tenni.

Mint arról korábban beszámoltunk, a DAREH BÁZIS Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt. Békéscsabán a novemberi lomtalanítás időpontját szeptemberre tette át, és azt is részletesen közölték, mi az, ami elszállítható és mi az, ami nem. 

Aki ebben a két időpontban végignézett az érintett utcákon, láthatta, hogy minden eddiginél több lomtól szeretett volna megszabadulni a lakosság, már csak azért is, mert a tavaszi lomtalanítás a járvány miatt elmaradt. Szembetűnő volt, hogy a kiadott felhívás ellenére sok olyan hulladék került az utcára, ami építési törmeléknek számít, illetve elektronikai cikkek is voltak a lomok között.

Szeptember 19-én mi is nyomon követtük, ahogy a DAREH munkatársai 18 hulladékgyűjtő járművel dolgoztak. Egy-egy hosszabb utca esetében akár 2-3 hulladékszállító bevetése is szükséges volt a több tonnányi lom eltakarításához. Aztán vége lett a lomtalanításnak, de az el nem szállítható hulladékok egy része még most is csúfítja a várost.

 

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere, mindezt látva a következő felhívással fordult Békéscsaba lakosságához hivatalos közösségi oldalán:

"Kedves Csabaiak! Megdöbbenten látom, milyen szemetes lett városunk a lomtalanítás után. Sajnos sokan, nem törődve a tájékoztatásokkal és a szabályokkal, veszélyes hulladékot, elektronikai berendezéseket, építési törmeléket és kommunális hulladékokat is kihelyeztek a lomtalanításkor. Ezek a hulladékok most az utcáinkat, lakókörnyezetünket csúfítják.

Az ingatlanok tulajdonosai fel lesznek szólítva, hogy a szabálytalanul kihelyezett hulladékot távolítsák el a közterületekről. Az önkormányzat kötelességének érzi, hogy a város rendezettségét biztosítsa, azonban a közterületek megtisztítása, a szabálytalanul kihelyezett hulladékok elszállítása 4-5 millió forintos többlet költséget ró a városra. Fontos, hogy a lehető leggyorsabban megoldódjon ez a helyzet, azonban a mégis ott maradt hulladékok elszállításához a forrást sajnos más fontos céloktól kell elvennünk.

Kérem a Csabaiakat, hogy a jövőben tartsák be az előírásokat és csak azokat a hulladékokat helyezzék ki, amit a szolgáltató elszállít!"

További programok »

FEL