Ekkor pótolhatják a szalagavatókat a békéscsabai iskolák

2020. november 17. 17:10 | Papp Ádám Sándor

A koronavírus-járvány terjedése miatt bevezetett intézkedések értelmében el kell halasztani a szalagavató bálokat – jelentette be Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár. A behir.hu a békéscsabai intézmények vezetőit kérdezte, hogy mikor pótolhatják a végzős diákok szalagtűzését.

Nem perdülnek táncra a diákok, nem adnak mulatságos műsort a végzősők szüleiknek, hozzátartozóiknak, hiszen az idei tanévben az elmúlt évekhez képest eltérően rendezhetik meg a szalagavatókat a Békéscsabai Szakképzési Centrum tagiskolái. Ez a változás mintegy 1500 diákot érint a nyolc tagintézményben. Mucsi Balázs főigazgató elmondta, hogy számítottak arra a tanév elején, hogy valószínűleg nem lehet majd hagyományos szalagavatókat tartani. Bizakodtak abban, hogy márciusban talán már nyílik erre lehetőség, de jelenleg alternatív megoldást keresnek.

– Most jelen pillanatban olyan ötleteink vannak, hogy valamilyen formátumban mégis, ha más nem, virtuálisan, egy-egy anyagot leforgatva és egy összeállítást a szülőknek elküldve, azért készülnek a diákok. Várakozó állásponton vagyunk, de úgy tűnik, hogy a jól megszokott és a minden évben értelmezett szalagavató idén elmarad – fogalmazott a főigazgató.

Több olyan középiskola is van, ahol nem elhalasztják a rendezvényeket, hanem meg sem tartják azokat. A Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium megbízott igazgatója úgy fogalmazott, hogy amennyiben a járványhelyzet lehetővé teszi, akkor jövő év februárjában pótolhatják a bálokat.

– Mi a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnáziumban már a kormányzati intézkedések előtt, a szülői munkaközösséggel együtt szorosan egyeztetve úgy döntöttünk, hogy nem fogjuk megrendezni a szalagavatót az előre tervezett időpontban, ami november vége lett volna. Semmiféleképpen nem szeretnénk, hogy megkárosodjanak a gyerekek, mert ez a program számukra rendkívül fontos. Ezért úgy döntöttünk, hogy elhalasztjuk, tehát nem elmarad, hanem elhalasztjuk, és február 26-án tervezzük megtartani azt, természetesen akkor, ha a járványhelyzet ezt engedi – ismertette Malatyinszki Anita

A bál nagy esemény az érettségi előtt álló diákok életében, így már hónapokkal korábban elkezdik a felkészülést, és előre ruhát kölcsönöznek a szalagavatóra. Ezért a ruhakölcsönzők foglalót kérhetnek el, ám ha a járvány miatt elmarad a szalagavató, akkor a Polgári Törvénykönyv szerint a szolgáltatóknak vissza kell fizetniük ezt az összeget.

További programok »

FEL