Együttműködnek az orosházi és a Békés megyei fiatalokért

2018. március 2. 19:05 | behir

A fiatalok helyben tartása és az elvándorlás megállítása az egyik fő célja annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet az orosházi székhelyű Kodolányi János Főiskola és a Békés Megyei Kormányhivatal képviselői írtak alá csütörtökön.

A térség országgyűlési képviselője az együttműködéssel kapcsolatban elmondta, Orosháza egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy egyetemi várossá váljon.

- Célunk, hogy kollégiumokat, inkubátorházakat, új szakokat tudjunk indítani. Mind-mind azt célozza, hogy itt tudjuk tartani a fiatalságot, az itt élőket és jól fizető munkahelyek jöjjenek létre – emelte ki Simonka György.

A főiskola az egyetlen olyan felsőfokú oktatási intézmény, amelynek a központja is Békés megyében van, ez pedig nagyon fontos az itt élőknek – árulta el a város polgármestere. Dávid Zoltán kiemelte: a kormányhivatal és az iskola közötti kapcsolat biztosítja a diákoknak a gyakorlati helyet, a megállapodásnak pedig így népességmegtartó ereje is lehet.

- A kormányhivatalban is végezhetnek gyakorlatot az itt képzett diákok. Ez azt gondolom, hogy fontos a kormányhivatalnak is, fontos Orosházának is, hiszen nem kell a képzéssel máshova menni és a munkahely is itt van a városban. Azt gondoljuk, hogy az oktatás erősítése rendkívül fontos, az, hogy a fiatalok itt maradjanak, és ne menjenek máshova tanulni – fogalmazott a városvezető.

A főiskola rektora kiemelte: küldetésük teljesítéséhez partnerek is szükségesek.

- A Kodolányi János Főiskola az ország első olyan felsőoktatási intézménye, amely kooperatív modellben dolgozik. Az oktatási programba is beépíti a partnerek tudását, pedig ez egy nagyon nehéz modell. Ehhez nagyon jó partnerek kellenek, az iskolának hitelesnek kell tűnnie és hitelesnek kell maradnia a mindennapi munkában is – mondta el dr. Szabó Péter.

A Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója hangsúlyozta: fontos célkitűzésük, hogy párbeszédet folytassanak a megyében élőkkel, ugyanis ez nélkülözhetetlen a közös cél eléréséhez.

- Az együttműködési megállapodások fontos célja, hogy minden egyes szervezet, jelen esetben a Kodolányi János Főiskola és a kormányhivatal megismerje egymás tevékenységét. Megnézzük azt, hogy kinek milyen dolga, küldetése és elképzelése van. Mindezeket összeegyeztetve közös erővel tudjuk végrehajtani a munkánkat – emelte ki dr. Rákóczi Attila.

Ezzel az aláírással a kormányhivatal elérte azt, hogy Békés megyében valamennyi felsőfokú intézménnyel megállapodást kötött – fűzte hozzá a főigazgató.

 

 

 

További programok »

FEL