Együtt ropták kicsik és nagyok

A régió néptáncosai sereglettek össze hétvégén a Csabagyöngye Kulturális Központba, ahol első alkalommal tartották meg a Viharsarki Táncháztalálkozót. A rendezvény országos megfelelője három napos, amelynek helyi változatát hagyományteremtő céllal, egyelőre egy napba sűrítve indították útjára a szervezők. A szombati programban a tánctanítás mellett kirakodóvásár, népi játszóház és népviselet kiállítás is helyet kapott.

Szoknya, csizma, kalap, s furulya – minden kapható volt a népművész mesterek asztalainál, ami a hagyományőrzéshez kell. Sőt, talán még annál is több: Szántó Gyula fafaragó mester például a vajdasági Zentáról azért jött el erre a napra, hogy népi játékokkal, többek között furfangos ördöglakatokkal nevelje a fiatal generációt kitartásra, csavaros észjárásra.

A parkettet pedig körjátékok, mondókák, népdalok és -táncok töltötték meg, amibe a tapasztaltabbak mellett a kezdők is becsatlakozhattak.

A rendezvény fő célja a Viharsarok táncegyüttesei közötti kapcsolat erősítésén túl épp az volt, hogy minél többen megismerjék és megszeressék a népi kultúra kincseit – mondta el a főszervező. Ifj. Mlinár Pál szerint fontos cél, hogy ily módon is ápolják a gyökereket.

Az egész napos rendezvényt éjszakába nyúló táncház zárta. A szervezők bíznak abban, hogy a programmal hagyományt teremtenek, és jövőre ismét megtarthatják a találkozót.

 

 

Megosztás:

Címke: , , , , ,