Együtt: Ha így megy tovább, egymillió ember maradhat háziorvos nélkül

Végveszélyben van a háziorvosi rendszer, két éven belül akár egymillió ember maradhat ellátás nélkül, ha ez így megy tovább – figyelmeztetett Bod Tamás és Körömi János Békéscsabán.

Végveszélyben van a háziorvosi rendszer, két éven belül akár egymillió ember maradhat ellátás nélkül, ha ez így megy tovább – figyelmeztetett Bod Tamás és Körömi János Békéscsabán, a Csaba Center előtt. Az Együtt politikusai elmondták a helyzet jobbítása érdekében megfogalmazott javaslataikat, egyúttal aláírásokat is gyűjtöttek: arra kérték az embereket, tiltakozzanak ők is aláírásukkal a népszavazások erőszakos megakadályozása, és az Európa elleni gyűlöletkeltés miatt.

Az Együtt utánajárásának eredményeként, a napokban került nyilvánosságra az a jelentés, amelyből kiderül, hogy a magyarországi kórházak kétharmada nem teljesíti a működéshez szükséges minimumfeltételeket. Szintén gond, hogy a jól képzett szakemberek külföldre mennek, az itthon maradókra egyre nagyobb teher hárul.

– A kórházak állapota siralmas. A hazainál négyszer-ötször magasabb fizetésért mennek külföldre az orvosok és az ápolók, az itthon maradottak pedig erőn felül teljesítenek. Nem lehet csak arra apellálni, hogy a kórházi dolgozók szívből tegyék a hivatásukat, hisz olyannyira leterheltek, hogy ezt szinte már nem lehet fokozni. Ez is az egyik rákfenéje a mostani egészségügyi helyzetnek. Hiányoljuk a dolgozók jobb megbecsülését, és ezzel együtt a betegre való nagyobb odafigyelést – fogalmazott Körömi János, az Együtt békéscsabai választókerületi elnöke.

Az Együtt politikusai szerint a háziorvosi praxisokat illetően különösen rossz a helyzet. Ma 252 háziorvosi praxis betöltetlen, a háziorvosok átlagéletkora 57,5 év, a házi gyermekorvosoké pedig 60. Így két éven belül akár 400 állás lehet betöltetlen, és egymillió ember maradhat háziorvosi ellátás nélkül, ha nem történik változás. Az Együtt mielőbb orvosolná a gondokat például azzal, hogy négy éven belül jelenlegi duplájára emelnék a háziorvosi rezidensek számát, de más javaslataik is vannak.

 – Alapjog az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés, alapjog a jó egészségügyi ellátás, ezért is roppant fontos a háziorvosi rendszer. Igen fontos lenne a rezidensek számának emelése, de korszerű informatikai fejlesztésekre is szükség van a háziorvosoknál. Pályázatokat kell kiírni, amellyel a műszerezettségük alapvetően javulhat, és 25 százalékkal azonnal meg kell emelni minden praxisnak a finanszírozását – szögezte le Bod Tamás.

Az Együtt gyulai választókerületi elnöke kiemelte azt is, hogy növelni kellene a középfokú ápolóképzésben résztvevők számát és jóval kevesebb adminisztratív terhet kellene tenni a háziorvosokra. Bod Tamás hozzátette: javaslataik jelentősen javítanának a helyzeten, kis átcsoportosítással finanszírozhatóak lennének, és összességében is kevesebbe kerülnének, mint egyetlen stadion felének a megépítése.

Megosztás:

Címke: , , , ,