Egyre több az új daganatellenes gyógyszer

2018. október 3. 16:47 | Szendi Rita

Az elmúlt öt évben több mint hatvan új, rákellenes készítmény került forgalomba, amelyek egyik fele célzott gyógyszer, míg a másik fele immunterápia. Így több olyan szer is rendelkezésre áll, amelyekkel személyre szabott kezelést tudnak biztosítani.

Magyarországon évente nyolcezer mellrákos megbetegedést diagnosztizálnak, rosszindulatú emlődaganat következtében pedig mintegy kétezer nő hal meg. A kormány évről évre egyre több forrást biztosít a daganatos betegségek kezelésére, és a szűrőprogramokon keresztül a megelőzésre – hangzott el az M1 műsorában annak kapcsán, hogy október elsején volt a mellérák elleni küzdelem világnapja.

Peták István kutatóorvos, klinikai onkológus elmondta, hogy az ő feladata olyan eszközök kifejlesztése, amelyekkel az onkológusok fel tudják venni a harcot a daganatos betegségekkel. Ilyen eszközök a molekuláris diagnosztika és a betegségek ellen kifejlesztett gyógyszerek – tette hozzá.

 

 

Fontosak a genetikai szűrések

A kutató hangsúlyozta: ma már köztudott, hogy a daganatos betegségeket génhibák okozzák, ezeknek csak tíz százaléka örökletes, ez igaz az emlődaganatokra is. Ezeknek a génhibáknak a többségét életünk során szerezzük, a folyamatosan osztódó sejtjeinkben jönnek létre. Ezek úgynevezett driver gének, amelyek elindítják a daganatos sejtek osztódását – jegyezte meg Peták István.

Több daganatos betegség kialakulásért a BRCA1 és a BRCA2 gének hibája a felelős. A kutató elmondta, hogy a teljes népesség körében az emlő- és a petefészekrák előfordulása egy-két százalék. Azonban azokban a családokban, ahol korábban előfordult már bármelyik daganatos megbetegedés, érdemes egy genetikai kivizsgálást kérni, ahol fény derülhet arra, hogy mekkora a kockázata egy rákos betegség kialakulásának.

 

 

Több országban is vezető halálok a daganatos megbetegedés

Mint mondta, továbbra is a daganatos megbetegedések állnak közénk és a hosszú élet közé: ma Magyarországon minden negyedik embernek lesz daganatos betegsége. Az ilyen megbetegedések száma ugyanakkor nem nő. Azért lehet mégis vezető halálok, mert jelentősen csökkent a szív- és érrendszeri megbetegedések okozta halálozások száma – magyarázta.

 

 

Történelmi előrelépés a gyógyszerek terén

Míg korábban tíz-húsz új, daganatellenes gyógyszert fejlesztettek ki, addig az elmúlt öt évben hatvanhárom gyógyszer bizonyult eredményesnek a rákgyógyításában: a tavalyi évben csak tizennégy új gyógyszer került forgalomba – jegyezte meg a kutató. Ezeknek a fele célzott gyógyszer, a másik fele pedig olyan immunterápia, amelyet a most orvosi Nobel-díjat kapott két kutató vizsgálati eredményei alapján fejlesztettek ki. Így még személyre szabottabb kezeléseket tudnak biztosítani – mondta Peták István.

 

 

A szervezet is le tudja küzdeni a rákot

A Nobel-díjat érő felfedezés lényege az, hogy a kutatók rájöttek arra, hogy az emberi daganatok egy részében az immunrendszer felfedezi az idegen sejteket és a bennük található mutáns fehérjéket. Ezeket a sejteket az immunrendszer megpróbálja megtámadni, azonban a sejtek egy programozott sejthalált okozó fehérjével védekeznek. Ez a fehérjetípus okozza az immunsejtek pusztulását. Azonban, ha egy célzott gyógyszerrel ezeket a fehérjéket hatástalanítják, akkor az immunsejtek fel tudják venni a harcot a rákos sejtekkel, és a szervezet le tudja küzdeni a rákos megbetegedést is.

 

Forrás: hirado.hu

További programok »

Itthon

Két Békés megyei fürdő vesz részt a Strandok éjszakáján

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját, a 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte – mondta el a szentendrei V-8 Uszoda és Szabadidő Központban tartott keddi sajtótájékoztatón Boros László Attila, a Magyar Fürdőszövetség elnöke.
2019. július 16. 16:05
FEL