Beszéljünk a rákról! - érintettek és szakemberek tartanak előadást Békéscsabán

2023. március 17. 17:38 | D. Nagy Bence

Bár Magyarországon az egyik vezető halálozási okként valódi népbetegségnek számít a rák, mégsem beszélünk róla eleget. Békéscsaba hamarosan egy olyan eseménynek ad otthont, ahol egykori és jelenlegi betegek, családtagok valamint szaktekintélyek tartanak előadást szervezetünk egyik legalattomosabb ellenségéről – mindezt a remény nevében! Recskiné Bunzel Líviával beszélgettünk.

A rák nem válogat - lózung, de ha csak a statisztikákat nézzük, egyértelmű tény. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon az elmúlt több mint harminc évben egyetlen másik halálok sem előzte meg a fatális kimenetelű daganatos megbetegedéseket. 2019-ben, 2020-ban és 2021-ben is 30 ezer feletti számokról, még inkább: emberről kell beszélnünk, akik valamilyen daganatos betegség következében vesztették életüket. Bár mind a nők, mind a férfiak számára elérhetők a különböző szűrővizsgálatok, sokan struccpolitikát folytatva tudomást sem vesznek a betegség lehetőségéről, amely egy ponton túl visszafordíthatatlan és végzetes valósággá válhat.

 

Beszélni kell róla!

Békéscsabán március 26-án, vasárnap "Reményt adó útitársak" címmel egy ingyenes programon vehet rész mindenki, aki akár betegként, akár családtagként, akár a megelőzés híveként érdeklődve betér a Center Moziba. Az esemény kapcsán a különleges rendezvény ötletgazdájával beszélgettünk.

– Saját érintettségünkből ered a kezdeményezés ötlete: a férjemet éppen egy évvel ezelőtt operálták egy rosszindulatú pajzsmirigydaganattal. Míg ő a kórházban feküdt, én végig azon gondolkodtam, hogyan segíthetnék, hiszen a legfontosabb célom az ő gyógyulása. Egy fél éven keresztül foglalkoztam ezzel a betegséggel, rengeteget olvastam a témában. Szerencsés is vagyok, hogy a szakmám révén rengeteg embert ismerek, így sok dologban közvetlenül is tudtam segítséget, tanácsot kérni. Nagyon sokan úgy kerülnek bele ebbe az őrületbe, hogy kapnak egy diagnózist a rákos megbetegedésről, és azt sem tudják, merre induljanak, mit csináljanak – nekik szeretnék egy kis segítséget nyújtani – mondta el a behir.hu-nak Recskiné Bunzel Lívia fodrászmester.

Recskiné Bunzel Lívia munka közben. (Fotó: behir.hu)

Mint mondta, a közelgő esemény a tapasztalatcseréről szól.

– Alapvetően információkkal szeretnénk szolgálni a megjelentek számára. Hogy ki az a szakember vagy mely dolog volt az, amely segítséget jelentett ebben a nehéz élethelyzetben. Szakemberek adnak tájékoztatást a megelőzésről, ezen kívül pedig – ha már belekerültünk ebbe a helyzetbe – a mentális segítségnyújtás is legalább olyan fontos, de segítséget adhat a természetes gyógyászat is, és ezek összesége nyújthat egy olyan megoldást, amely kivezeti az egyént – fogalmazott.

Március 26-án tíz különböző előadás várja majd a látogatókat.

– Négy érintett beszél a saját helyzetéről – két beteg és két hozzátartozó, köztük én is –, de többek között radiológus, nőgyógyász és egy szakpszichológus is jelen lesz, ki-ki a maga szakterületéről körüljárva a témát. A cél alapvetően az, hogy minél több olyan személy jöjjön el, akinek vagy a környezetében diagnosztizáltak már bármilyen rákos megbetegedést vagy annak, akinek esetleg a családjában, örökletes módon jelenik meg a hajlam. Emellett persze mindenkit várunk, akit foglalkoztat a kérdés, esetleg félelmei vannak. Fontos kiemelnem, hogy férfiakat és nőket egyaránt várunk! Az esemény nem kimondottan a nőgyógyászati típusú betegségekről szól, hiszen a szunnyadó rákos sejtek által mindannyiunkban ott van a daganatos elváltozás kialakulásának lehetősége, amely vulkánként bárkiben bármikor kitörhet – hívta fel az ötletgazda.

 

Hinni kell a gyógyulásban!

– Az idő a legkritikusabb faktor. Mikor megkapsz egy diagnózist és várnod kell egy következő vizsgálatra, műtétre, kezelésre, miközben telnek a hetek – ez a várakozás az egyik legnehezebb. De ezt az időszakot is lehet aktívan, hasznos dolgokkal megtölteni, hogy ne tehetetlennek érezze magát az ember, hanem akár lelki támogatással, de előrébb tudjon lépni. A gyógyulás útja az, hogy higgyünk benne, ezt a hitet megtalálni és felépíteni ugyanolyan fontos, mint az orvosi kezelés. A férjemmel nemcsak az egyébként egészséges táplálkozásunkra figyelünk oda sokkal jobban, de a diagnózis és a műtét óta minden napot sokkal nagyobb örömmel élünk meg – mondta el Recskiné Bunzel Lívia.

Az előadásokat tartó szakemberek a tapasztalataik, tudásuk átadásán túl sem érkeznek üres kézzel. Minden szakelőadó a saját területéhez kapcsolódva egy-egy ajándékcsomagot, díjmentes kezelést vagy konzultációt ajánlott fel, amelyet a résztvevők között sorsolnak majd ki. A rendezvény végén pedig lehetőség lesz a személyes beszélgetésekre is az előadókkal.

További programok »

FEL