Nagyobb eséllyel hal bele a rákba aki csak alternatív terápiákat választ

2018. július 20. 19:22 | behir

Nagyobb eséllyel hal bele a rákba aki alternatív terápiákat választ. Ennek oka, hogy azok, akik homeopátiát, gyógynövényeket és más alternatív terápiákat is alkalmaznak hajlamosabbak visszautasítani a hagyományos kezelések bizonyos elemeit – írta meg az Independent a Yale Egyetem tanulmányának eredményeire hivatkozva.

A lap a kiegészítő terápiák között említi a homeopátia mellett az étrend-kiegészítőket, a tisztítókúrákat, a jógát és a masszázst, amelyek rákgyógyító hatása tudományosan nem bizonyított. Azt viszont elismerik, hogy az alternatív terápiák egy részének közérzetjavító hatása lehet, míg a hagyományos terápiák mellékhatásai ronthatják az életminőséget. Viszont sok beteg úgy gondolja, hogy az alternatív terápiák a túlélési esélyeiket is növelik.

Skyler Johnson, az amerikai onkológusok szövetségének folyóiratában közzétett tanulmány vezető szerzője rámutatott, hogy a kiegészítő terápiák szerepét rosszul értelmezik: bár segíthetik azokat a betegeket, akik a kezelés mellékhatásaival küzdenek, úgy tűnik, hogy úgy tekintenek rájuk, mint hatékony rákgyógyító módszerekre. A mellékhatások és a gyógyszercégek iránti bizalmatlanság is hozzájárul, hogy egyes betegek számára hatékony opcióként merüljenek fel az alternatív terápiák.

 

Forrás: 24.hu

FEL