Számos „növényi táplálék” inkább hátráltatja a rákkezeléseket

2019. november 20. 07:24 | behir

A rákos betegeknek el kell mondaniuk orvosaiknak, ha növényi termékeket szednek, mert egyes összetevők gátolhatják a kezelésük hatékonyságát – hangzott el egy rákellenes konferencián.

Többek közt a fokhagyma, gyömbér és ginkgo biloba tabletták is késleltethetik a bőrsérülések gyógyulását az emlőrák terjedésénél – írja a BBC. Maria Joao Cardoso, a lisszaboni Champalimaud rákközpont fő mellsebésze szerint nincs bizonyíték arra, hogy a gyógynövényes kezelések vagy krémek hatásosak lennének.

Elmondása szerint különösen fontos, hogy a betegek mindig előzetesen egyeztessenek orvosukkal, mielőtt kiegészítő terápiával próbálkoznának a bőrön elterjedt rák ellen.

 

Sok növényi termék hátráltatja a rákkezeléseket

A veszélyt az okozza, hogy sok termék hátráltathatja a hormonterápiás vagy a kemoterápiás kezeléseket, és némelyik meghosszabbítja a vérrögképződési folyamatot is, ami miatt a sebek gyógyulása hosszabb időt vesz igénybe, valamint hegesedés is kialakulhat.

Cardoso a véralvadást lassító növényi termékek közül a kalmeghet, az őszi margitvirágot, a fokhagymát, a ginkgót, a ginszenget, a galagonyát, a vadgesztenyét és a kurkumát emelte ki.

 

Több kárt okozhatnak, mint amennyi hasznot

A mellsebész elmondta, egyáltalán nem meglepő, hogy a betegek és gondozóik olyan kiegészítő vagy alternatív kezeléseket keresnek, amelyek változást hozhatnak, de az embereknek tudniuk kell, hogy ezek több kárt okozhatnak, mint amennyi hasznot.

Az egyesült királyságbeli rákkutató intézet a weboldalán szintén kijelenti, hogy egyes kiegészítő terápiák negatívan befolyásolhatják a kezelések megfelelő hatékonyságát. Online felületükön hozzáteszik: fontos, hogy a rákkezelés ideje alatt a betegek kerüljenek bizonyos ételeket és italokat, például a grapefruitot és a narancsot, mert ezek lassítják a gyógyszerek lebomlási idejét a szervezetben.

Grete Brauten-Smith, a jótékonysági mellrákszervezet klinikai nővére szerint sok alaptalan információ található az interneten, ezért csak egy egészségügyi szakemberrel folytatott megbeszélés biztosíthatja a betegnek a pontos tudnivalókat, amelyekre szüksége lehet a jó döntés meghozatalához.

 

A jóga, a reiki és az akupunktúra hatásosabb

Az Egészségügyi Világszervezet tájékoztatása szerint a rák világszerte továbbra is a második legfontosabb elhalálozási ok, 2018-ban a becslések szerint 9,6 millió ember haláláért volt felelős.

A rákos halálesetek körülbelül egyharmadát az öt vezető viselkedési és étkezési probléma okozza: a magas testtömegindex, az alacsony gyümölcs- és zöldségfogyasztás, a fizikai aktivitás hiánya, a dohányzás és az alkoholfogyasztás. A betegeknél a tüdő és a mellrák előfordulása a leggyakoribb.

Az előrehaladott mellrákkal foglalkozó ötödik nemzetközi konszenzuskonferencián előadásában Cardoso hangsúlyozta, hogy a kiegészítő növényi termékek nem, az egyéb terápiák, például a jóga, a reiki vagy az akupunktúra pozitív hatással lehetnek a betegek életminőségére.

 

Forrás: hirado.hu

További programok »

FEL