Egyre több asztalra kerül hal

2017. december 23. 08:45 | Szendi Rita

Van, aki főzve, van, aki sütve tálalja – sok családnál a hagyományos karácsonyi ételek közé tartozik a hal. A szakemberek azt mondják: továbbra is a ponty a legkedveltebb fajta Magyarországon.

– A karácsony asztalra mindig kerül hal, ez nálunk hagyomány. Az ünnepi vacsora az mindig halászlé és sült hal, aztán a továbbiakban, ami még adódik – mondta el az egyik vásárló, Berczi Sándor.

Idén 10-15 százalékkal drágább a hal, mint tavaly, de ez nem veszi el az embereket kedvét - mondta el az egyik békéscsabai halbolt üzletvezetője. Kádi Sándor szerint az utóbbi években észrevehető, hogy az emberek jobban odafigyelnek az egészséges táplálkozásra, így egyre több asztalra kerül hal.

– Tudatosan, egyre jobban készülnek a karácsonyra az emberek és nagyon sokan már előre gondolkoznak, megveszik a halat és otthon lefagyasztják, mert 1-2 hét alatt semmilyen minőségromlás nem tapasztalható így. Mások az utolsó 4 napra tartogatják ezt, és persze mindenki frissen szeretné a karácsonyi asztalra tenni a halat. Megfelelő mennyiségű hallal rendelkezünk, várjuk a vevőket, ki fogjuk tudni őket szolgálni – Halbolt-Szamos Vendéglő szakácsmestere és üzletvezetője, Kádi Sándor.

A magyarok nagy része azonban még mindig csak karácsony környékén fogyaszt halat, a statisztikák szerint ugyanis az éves kereskedelmi forgalom mintegy 40 százaléka a karácsonyi szezonra esik.

További programok »

Itthon

Takács Árpád koordinálja a Békés megyei gázkitermeléssel összefüggő feladatokat

A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé, valamint kiemelten közérdekű beruházássá nyilvánította a Békés megyei Nyékpuszta nem hagyományos földgázmező további kutatását, fejlesztését célzó Corvinus projektet. Orbán Viktor miniszterelnök a beruházással összefüggő kiemelt jelentőségű ügyekben a koordinációs feladatok ellátására Takács Árpád Békés megyei főispánt jelölte ki.
19:39
FEL