Van, aki főzve, van, aki sütve tálalja – sok családnál a hagyományos karácsonyi ételek közé tartozik a hal. A szakemberek azt mondják: továbbra is a ponty a legkedveltebb fajta Magyarországon.
– A karácsony asztalra mindig kerül hal, ez nálunk hagyomány. Az ünnepi vacsora az mindig halászlé és sült hal, aztán a továbbiakban, ami még adódik – mondta el az egyik vásárló, Berczi Sándor.
Idén 10-15 százalékkal drágább a hal, mint tavaly, de ez nem veszi el az embereket kedvét - mondta el az egyik békéscsabai halbolt üzletvezetője. Kádi Sándor szerint az utóbbi években észrevehető, hogy az emberek jobban odafigyelnek az egészséges táplálkozásra, így egyre több asztalra kerül hal.
– Tudatosan, egyre jobban készülnek a karácsonyra az emberek és nagyon sokan már előre gondolkoznak, megveszik a halat és otthon lefagyasztják, mert 1-2 hét alatt semmilyen minőségromlás nem tapasztalható így. Mások az utolsó 4 napra tartogatják ezt, és persze mindenki frissen szeretné a karácsonyi asztalra tenni a halat. Megfelelő mennyiségű hallal rendelkezünk, várjuk a vevőket, ki fogjuk tudni őket szolgálni – Halbolt-Szamos Vendéglő szakácsmestere és üzletvezetője, Kádi Sándor.
A magyarok nagy része azonban még mindig csak karácsony környékén fogyaszt halat, a statisztikák szerint ugyanis az éves kereskedelmi forgalom mintegy 40 százaléka a karácsonyi szezonra esik.