Egyre több a kínai bolt, kínai cikkeket árusító üzlet a csabai Andrássy úton

2023. november 30. 15:00 | Such Tamás

Nem nagy felfedezés, de egyre több kínai, vagy kínai termékeket forgalmazó üzlet működik a békéscsabai Andrássy úton. A kínai bolt olyan, mint a tévé, senki sem nézi… ám mégis sokan; mint ahogy a kínai üzletekbe sem jár senki… miközben egy csomóan.

Ahogy a Szabadság térről balra rákanyarodunk az Andrássy útra, és elindulunk a vasút felé, máris a mozgólépcsős áruház (by: Fazekas Helga), mármint az Univerzál első emeletén szinte egy komplett kínai szint fogadja a vásárlókat. A következő kereskedés a szökőkútnál, a volt Korzó Étterem falai közt működik. Az Andrássy vonalon tovább haladva, a Csaba Center épületegyüttes P2-es parkolóházának a földszintjén ismét találkozhatunk az integető kövér macskától a rózsaszín cukorkákon keresztül a Für Elise zenedobozig stb. portékákkal.

A piac sarkán a JYSK fölötti emeleten akár meg is vásárolhatjuk a keleti kiegészítőket, a lenti dán bútoráruház leendő áruihoz. Az Andrássy út utolsó, kimondottan kínai üzlete pedig a Stones Pizzéria melletti Uni-Corner. Azon felül jó néhány kínai árucikk árusító marketek vannak még az Andrássyn.

 

 

– Nyilván a város nem szögezheti le, hogy itt vagy ott nem nyílhat kínai bolt – mondja Ugrai Gábor, a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület elnöke. – Azonfelül az üzlet odamegy, ahol megél, és úgy tűnik, Békéscsabán erre is van kereslet.

Fentebb leírtuk, a Csaba Center épületegyüttes P2-es parkolóházának a földszinti kínai boltján kívül a bevásárlóközpont második emeletén kínai étkezde is működik, illetve pár helyen több ezer kínai terméket árulnak.

– Úgy tartja a mondás, hogy manapság, ami nem Kínában készült, az már valószínűleg hamisítvány – de ezt már Hrabovszki György, a Csaba Center igazgatója jegyzi meg. Majd Ugrai Gábor kijelentésére rímelve megemlíti, Békéscsabán a fizetőképes keresete erre a termékkörre és erre az árkategóriára van leginkább kihegyezve.

 

Az Andrássy úti Keleti Sárkány Nagyáruház – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

Hozzáfűzi, nagyon sok kínai keres folyamatosan üzletet Magyarországon, ugyanis szeretik ezt a klímát és ezt a környezetet. Gyakorlatilag ahogy megürül egy nagyobb alapterületű üzlet – 1000 négyzetméter alatt nem mozognak –, akkor megkeresik a tulajdonost és ajánlatot tesznek.

***

Ahogy Huszár Endre a Kőbe vésett emlékek című írásában fogalmaz, a 2. világháború előtt a csabai főutcán, az Andrássyn a helyi lakosok elegáns divat- és méteráru üzleteket létesítettek, nagy áruválasztékkal, mely sikeres kereskedések 1944. májusában nyitottak ki utoljára. A világégést követően a főutcán továbbra is szintén patinás mesteremberek, többek között Papri szabó, Balogh Lajos mérlegkészítő, Gulyásné töltőtollas, Adamik üveges stb. műhelyei, üzletei működtek.

Végül érdemes az Andrássy út névváltozatait megtekinteni. A 19. század közepén Orosházi országútnak, majd Vasút utcának, 1910-től Andrássy útnak, 1949-től Sztálin utcának, 1962-1990. között Tanácsköztársaság útjának, és 1990-től ismét Andrássy útnak nevezik. Illetve egy ismerősöm mostanában tréfásan Selyem útnak hívja a főutcát.

 

 

További programok »

Itthon

FEL