A 101-esekre emlékeztek Békéscsabán - galériával

2020. augusztus 2. 11:22 | Varga Diána

106 éve ezen a napon, vagyis augusztus 2.-án indult hadba a 101-es gyalogezred, melynek gerincét főként békéscsabai és a megyéből származó katonák adták. Még ma sem tudni pontosan, hogy hányan tértek haza a nagy veszteséget szenvedett ezredből.

Ma is a Szabadság téren áll – az Alföldön nem éppen jellemző építmény – az obeliszk, amely kőbe vésve őrzi az első világháborúban harcolt, Békés és Csongrád megyéből származó, a 101-es gyalogezredben harcoló katonák emlékét. A Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület évről évre csendes megemlékezésen eleveníti fel az alakulat történetét.

Huszár Endre elnökségi tag visszaidézte, hogy ennél az ezrednél szolgált a legtöbb békéscsabai; laktanyájuk a mai Andrássy gimnázium helyén volt. Az ezredet 1914 augusztus 2.-án vezényelték a frontra: ebben az évben és 1915-ben az oroszok ellen vonultak, 1916-ban Tirolban teljesítettek szolgálatot, majd 1917-ben Erdélyben küzdöttek, végül 1918-ban az olasz fronton igyekeztek helyt állni. Az elnökségi tag rámutatott, hogy az ezred sokszor igen mostoha körülmények között harcolt. A viharsarki katonák végül 1918. november 16-án térhettek haza, 52 havi frontszolgálat után.

 

Galéria

 

Ugrai Gábor, az egyesület elnöke, a Jankay általános iskola történelemtanára arra hívta fel a figyelmet, hogy a részben parasztemberekből álló ezrednek különösen nagy kihívást jelentett az olasz front, hiszen habár az alapkiképzést megkapták, nem voltak rá felkészülve, hogy a hegyek között, nehéz terepen kell majd helyt állniuk. Éppen ezért is lehetséges, hogy az alakulat komoly veszteségeket szenvedett – a katonák közül többen baleset miatt haltak meg, nem amiatt, mert a fronton harcoltak.

A megemlékezésen elhangzott, hogy magának az emlékműnek is hányattatott a sorsa: a majdnem dísztelen obeliszket 1923-ban állíttatta Belanka Mihály zászlós 963 bajtársa tiszteletére. Az 1950-es években az emlékművet a regnáló rendszer elásatta, majd 1956-ban a forradalmi bizottság kiásatta és helyre állíttatta. A jelenleg is ismert obeliszk 1999-ben nyerte el végső formáját.

További programok »

Itthon

Betörőbanda tagjait tartóztatta le a bíróság

A Gyulai Járási Ügyészség 3 rendbeli üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt kezdeményezte egy 17 éves büntetlen előéletű túrkevei fiú, egy 45 éves különös visszaesőnek minősülő túrkevei illetőségű, de gyomaendrődi tartózkodási helyű, valamint egy 36 éves többszörös és különös visszaeső mezőtúri férfi letartóztatását, akik számlájára több betörés írható.
14:31
FEL