Egyre népszerűbb a bárány- és birkahús fogyasztása

2023. január 29. 10:16 | Szabó Judit

Más húsfélékhez képest ritkábban fogyasztunk birkát, de ha mégis, érdemes kipróbálni akármilyen változatban. Magyarországon a legerterjedtebben gyrosként vagy pörköltként fogyasztjuk, de sokfajta változata ismerős lehet.

Békés megyében kevesen foglalkoznak nagy tételben birkatenyésztéssel, viszont a legtöbb hentesnél megtalálható ez a húsfajta. Ennek az állatnak nem csak a húsát, hanem a tejét és a gyapját is hasznosítják. Ugyan a juh kevesebb tejet ad, mint a tehén, de az kalciumban gazdagabb és zsírosabb is. A feta sajt is juhtejből készül.

A Jamina Hús Kft. hentesbolt üzletvezető helyettese szerint náluk általában konyhakészen keresik a vásárlók ezt a terméket, különösen a bárányt.

 

Fotó: behir.hu

 

– Húsvétkor méginkább megnő a kereslet a birka hús iránt, leginkább a nemesebb részeit keresik az állatnak, például a gerincét vagy a combját, mert ezeket általában ilyenkor egészben szoktás megsütni. Mi egészben vesszük a birkát, itt helyben dolgozzuk fel és állítjuk elő konyhakészre – fogalmazott Brakszatóriszné Krajcsó Zsanett. Hozzátette: nem nagy a megyei birkaállomány, de ha lehetőségük van rá, akkor birkaételeket is készítenek az egyik általuk üzemeltetett békéscsabai vendéglőben. Az étteremben a menüztetés mellett többször van lehetősége a vendégeknek különlegesebb ételek elfogyasztására is. A szombaton épp lecsós birkapörkölt készült, a főszakács Bátori József a folyamatot a 7.Tv és a behir.hu stábjának is megmutatta.

 

Fotó: behir.hu

 

Az üzlet vezetője elmondta, hogy nem mindennapos dolog náluk a birkás ételek készítése, fogyasztása. Leginkább tavasszal és nyáron szoktak bográcsban pörköltet készíteni, de ha van lehetőségük, akkor a téli időszakban is előkerül egy-egy alkalommal ilyen húsétel. 

– Azért főzzük szezonálisan a birkahúsból készült ételeket, mert az bográcsban az igazi. Ha van rá igény – például nagyobb rendezvényeken –, akkor kérésre szoktunk külön főzni – emelte ki Krajcsó Zsoltné, a Jobb Mint Otthon ügyvezetője.

 

Fotó: behir.hu

 

Krajcsó Zsoltné hozzátette, hogy az étteremben is megérzik az áremelkedést, de mindig igyekeznek kiszolgálni a vásárlók igényeit. Elmondta azt is, hogy a kiszállításuk és a menüzetetés emellett működik és vannak további terveik is  a jövőre nézve.

 

Galéria

További programok »

Itthon

Hétvégén többfelé kell esőre, zárporra, zivatarra számítani

Pénteken még száraz, meleg idő várható, de hétvégén már többfelé várható eső, zárpor, zivatar és erős szél. A hőmérséklet a tartósabban csapadékos tájakon jelentősen visszaesik, de keleten, délkeleten még marad a nyáriasan meleg, 30 Celsius-fok körüli maximum-hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből.
19:04
FEL