Békés megyében kevesen foglalkoznak nagy tételben birkatenyésztéssel, viszont a legtöbb hentesnél megtalálható ez a húsfajta. Ennek az állatnak nem csak a húsát, hanem a tejét és a gyapját is hasznosítják. Ugyan a juh kevesebb tejet ad, mint a tehén, de az kalciumban gazdagabb és zsírosabb is. A feta sajt is juhtejből készül.
A Jamina Hús Kft. hentesbolt üzletvezető helyettese szerint náluk általában konyhakészen keresik a vásárlók ezt a terméket, különösen a bárányt.
– Húsvétkor méginkább megnő a kereslet a birka hús iránt, leginkább a nemesebb részeit keresik az állatnak, például a gerincét vagy a combját, mert ezeket általában ilyenkor egészben szoktás megsütni. Mi egészben vesszük a birkát, itt helyben dolgozzuk fel és állítjuk elő konyhakészre – fogalmazott Brakszatóriszné Krajcsó Zsanett. Hozzátette: nem nagy a megyei birkaállomány, de ha lehetőségük van rá, akkor birkaételeket is készítenek az egyik általuk üzemeltetett békéscsabai vendéglőben. Az étteremben a menüztetés mellett többször van lehetősége a vendégeknek különlegesebb ételek elfogyasztására is. A szombaton épp lecsós birkapörkölt készült, a főszakács Bátori József a folyamatot a 7.Tv és a behir.hu stábjának is megmutatta.
Az üzlet vezetője elmondta, hogy nem mindennapos dolog náluk a birkás ételek készítése, fogyasztása. Leginkább tavasszal és nyáron szoktak bográcsban pörköltet készíteni, de ha van lehetőségük, akkor a téli időszakban is előkerül egy-egy alkalommal ilyen húsétel.
– Azért főzzük szezonálisan a birkahúsból készült ételeket, mert az bográcsban az igazi. Ha van rá igény – például nagyobb rendezvényeken –, akkor kérésre szoktunk külön főzni – emelte ki Krajcsó Zsoltné, a Jobb Mint Otthon ügyvezetője.
Krajcsó Zsoltné hozzátette, hogy az étteremben is megérzik az áremelkedést, de mindig igyekeznek kiszolgálni a vásárlók igényeit. Elmondta azt is, hogy a kiszállításuk és a menüzetetés emellett működik és vannak további terveik is a jövőre nézve.