Szarvasbőgés: ezeken a helyeken figyelhető meg leginkább – galériával

2021. szeptember 19. 14:38 | Csiffáry Zsuzsanna

A szarvasbőgés szeptemberben több helyen hallható az országban, környékünkön is hallhatjuk a borzongatóan kellemes szarvasbőgést.

Ha itt van az ősz, az erdő neszei egyre több varázslatos titokba avatnak be bennünket. A szarvasbőgést hallgatva kellemes borzongás fogja el az embert: a természetet ilyenkor szinte közvetlen közel érezzük magunkhoz.

A Megyer Vadásztársaság tagja, Poliák Pál elmondta, hogy a szarvasbőgés nagyjából augusztus legvégétől vagy szeptember elejétől a hónap végéig tart, bár ezt némiképp az időjárás is befolyásolhatja. Az ország nyugati erdeiben általában korábban kezdődik, és hétről hétre egyre húzódik kelet felé a hangos jelenség, amely a gímszarvasok párzási időszakát kíséri. Hozzátette, hogy helyi vonatkozásban Gyulavári, Dénesmajor, Bélmegyer környékén fordulhat elő leginkább ez a jelenség.

A szarvasbőgés idején egész éjszaka harsog az erdő. A jellegzetes hangot a szarvasbika adja ki, ezzel pedig egyrészt a szarvastehenek terelése a célja, másrészt hangjával jelzi más bikák számára, hogy ő számít a vezérnek, akit kizárólagosan megillet a jog, hogy a hárem tagjaival szaporodjon. Ez egy versengés a szarvasbikák között, hogy ki a leghangosabb, legerősebb és a legnagyobb, legbátrabb úr a környéken. Komolyabb viadal csak akkor alakulhat ki köztük, ha a két bika hasonlóan erős, mindkettő magának akarja a nőstényeket, és a hang, valamint a személyes erőfitogtatás során sem ismeri el egyikük a másik felsőbbrendű pozícióját. A jelenségtől hallhatóan eltér a dámszarvasok októbertől kezdődő násza, melyet barcogásnak neveznek.

 

Leggyakoribb helyek az országban, ahol szarvasbőgést lehet hallani

 

  • A Gemenci-erdőben már szeptember elejétől javában zajlik a gímszarvasbőgés. 
  • Az őszi erdő zajai kellemes erdei vasutazással összekötve élvezhetők, melyek indulópontja a Pörbölyi Ökoturisztikai Központ is lehet, ahol állandó interaktív kiállítás várja az érdeklődőket Legenda és valóság: a gemenci gímszarvas címmel. Bajáról éjjelbe nyúló vízitúrák is indulnak az ártérbe. 
  • A Somló különleges tanúhegy a Bakony és a Kisalföld között, a Marcal-medencében. Ősszel borzongató és felejthetetlen élmény a hegyen akár egy-két pohár somlói bor társaságában belehallgatni az éjszakába: egészen hajnalig zeng a környék a szarvasbőgéstől. 
  • A Vértes erdei ugyancsak hangosak a gímszarvasok nászától: akár az Országos Kéktúra útvonalán is érdemes ilyenkor alkonyat környékén kalandozni vagy éjszakára egy erdei kulcsosházban meghúzódni. A turistautakról letérni viszont nem javasolt az erdő nyugalma érdekében.
  • Ide sorolható még a Bükk és a Szalajka-völgy.
  • A Börzsöny mély erdeiben is elcsíphető a szarvasbőgés a hónapban, így egy-egy hétvégén a hegységben is érdemes lehet hallgatózni éjszaka.

Galéria

További programok »

FEL