Egymásra utalva – Partnerségben a BSZC és a helyi vállalkozások

2019. október 28. 16:02 | behir

A Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort Ágoston tagiskolája a közelmúltban rendezte meg az Erasmusdays konferenciáját, melynek zárásaként – hagyományteremtő szándékkal - az intézménnyel együttműködő békéscsabai cégeknek köszönték meg a partnerséget. A vállalkozások az iskolába érkező cserediákoknak biztosítanak gyakorlati helyet. A behir.hu-t üzemeltető Békéscsabai Médiacentrum is elismerő oklevelet kapott.

Az Erasmus+ az európai oktatás, képzés, ifjúságügy és sport támogatására irányuló uniós program, mely az európai polgároknak biztosít lehetőséget arra, hogy a tagországokban tanulmányokat folytassanak, képzésben vegyenek részt és tapasztalatokat szerezzenek és az így szerzett tudást másokkal is megosszák.

A külföldi tanulmányok központi részét képezik az Erasmus+ programnak, és bizonyítottan kedvezően befolyásolják az érintettek későbbi elhelyezkedési kilátásait. Egyúttal esélyt kínálnak arra is, hogy a diákok javítsák nyelvtudásukat, magabiztosabbá és önállóbbá váljanak, továbbá hogy testközelből ismerjék meg a fogadó ország kultúráját.

A programban részt vesz a Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma. Az intézmény több mint 10 esztendeje biztosít saját tanulóinak külföldi képzési lehetőséget, illetve fogad uniós tagországból érkező diákokat. Az ide érkező tanulóknak békéscsabai cégeknél biztosítanak gyakorlati oktatási helyeket. A tagiskola a közelmúltban rendezett konferenciát, melyen tapasztalatukat cserélték ki a meghívottak. A rendezvény záróprogramján pedig oklevéllel köszönték meg a programban résztvevő cégeknek az együttműködést.

A konferenciazáró eseménynek a Békéscsabai Szakképzési Centrum központja adott otthont. A résztvevőket Uhljár Erik, a BSZC kancellárja köszöntötte. Kiemelte, hogy a legfontosabb cél az együttműködés kiszélesítése és egyre több helyi céget bevonni a programba. Azon dolgozunk, hogy a projekt a helyi cégekkel közösen, továbbra is hasonló sikerekkel folytatódjon. Ezen a területen egymásra vagyunk utalva, de ez mindannyiunk számára nyereség – fogalmazott Uhljár Erik.

Kiss Mihály a BSZC Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma igazgatója kiemelte, hogy hagyományteremtő szándékkal hívták el a programban résztvevő 9 békéscsabai cég vezetőjét. A Békés megyében tevékenykedő gazdasági társaságok naponta szembesülnek a jól képzett szakemberek hiányával. A probléma megoldásában segít az Erasmus+ program, melyben a résztvevő tanulók a külföldön szerzett tapasztalataikat megosztják társaikkal, így még inkább felkészülten kerülnek ki a munkaerőpiacra. A külföldi diákok pedig a helyi parnercégeknél töltött gyakorlaton ismerhetik meg a magas színvonalú hazai munkavégzést – ismertette az Erasmus+ lényegét Kiss Mihály.

Uhljár Erik átadja az elismerő oklevelet Diós Zsoltnak, a Békéscsabai Médiacentrum ügyvezetőjének

Uhljár Erik átadja az elismerő oklevelet Diós Zsoltnak, a Békéscsabai Médiacentrum ügyvezetőjének

Bohus Mária tanár, a nemzetközi kapcsolatok koordinátora tájékoztatta a program részleteiről a megjelenteket. Elmondta, hogy a békéscsabai cégek mellett 8 külföldi partnere van a Trefort Ágoston tagiskolának. Évente száz tanuló vesz részt a programban. Az elmúlt tanévben észt, finn, olasz és szlovák nemzetiségű diákok vettek részt a BSZC által szervezett, a helyi cégek által biztosított gyakorlati oktatáson - tette hozzá Bohus Mária.

A rendezvény zárásaként elismerő oklevelet adtak át a békéscsabai vállalkozásoknak. Diplomát vett át az Alföldvíz Zrt., a Békéscsabai Médiacentrum Kft., a BÉSZER Szerelőipari Kft., a Kollabor Élménypedagógiai Központ, a Kleopátra Szépségszalon, a Körös Autócentrum Kft., az LBL Fővállalkozó És Szállítási Kft., a Linamar Hungary Zrt. és a Meszlényi-Autó Kft.

A nyolc külföldi partnernek levélben küldték el az okleveleket.

Az Erasmus+ program keretében a behir.hu-t üzemeltető Békéscsabai Médiacentrum Kft.-nél tavaly tavasszal három frissen végzett észt fotós, Siiri Kask, Jan Vutt és Tiit Tamme vett részt gyakorlati képzésen. Munkájukból egy kis ízelítőt adott hírportálunk.

További programok »

FEL