Egyetek jót, ha tudtok! – ismét Egyed-nap lesz az Öregháznál

2023. augusztus 28. 12:40 | Such Tamás

A Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör idén is megrendezi az Egyed-napi mulatságot szeptember elsején, azaz Egyed napon, az Öregház kertjében. A péntek délután kezdődő program ezúttal szlovák ételkóstolóval várja az érdeklődőket, nemcsak a kör tagjait. Sztárvendég lesz Pakucza József erőművész, azaz a magyar Herkules, illetve fellépnek a Takács Nővérek is.

Mácsai Sándor kor- és körelnök bő évtizedig, évről-évre Ivó napja alkalmából trombitálta össze az egyre népesebb vidám társaságát. Majd 2020-ban, midőn a Covid kiikszelte a tavaszi programokat (Ivó napja május 19-e), a naptárban rátalált Ivó tejtesójára, Egyedre.

 

Mácsai Sándor nyilatkozik a királyi televíziónak – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Sándor vezér a királyi tévének nyilatkozik – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

– Tavaly jurta volt a kertben és ősmagyar ételeket kínáltunk – mondja –, most pedig a Szlovák Szenior Klub tagjai haluskát, tarkedlit és csabai finomfalatokat készítenek. Azonfelül a Szlovák Étterem kitelepülve biztosítja az italválasztékot csapolt sörrel és minden mással baráti áron.

A pénteken 17 órakor kezdődő mulatságot Pakucza József élménybeszámolója nyitja meg. A magyar Herkulest egy meglepetés követi: a Takács Nővérek Kis régi zene címmel állnak fel a világot jelentőre. Majd megkezdődik a táncos-zenés udvarbál; hangulatfelelős a Lustyik István Band.

 

A Takács ikrek

Takács Tibi és Takács Sanyi... De hol van Kati? – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

Az estély egyik (vagy sokadik) fénypontja a tombolasorsolás lesz. Ebből kifolyólag üres hassal, üres fejjel, üres karral senki sem tér haza.

– Egyetek jót, ha tudtok! – fűzi hozzá.

További programok »

Itthon

Beporzók napját is tartottak a Ligeti vásár és Ökobörzén

A megszokottól eltérően a hónap első szombatján tartották meg a a Ligeti Vásár és Ökobörzét a Körösök Völgye Látogatóközpontban. A kistermelők és kézművesek portékái mellett a helyi lakosok garázsvásárán is lehetett válogatni. A gyermekeket a méhecskék tevékenységének fontosságát hangsúlyozó kézműves foglalkozásokkal várták.
16:11
FEL