Egyéni csúcsokért utaznak Rióba

2016. július 27. 16:07 | behir.hu

Békéscsabát négy sportoló képviseli a riói ötkarikás játékokon. A megyeszékhelyet képviselő küldöttségben három atléta és egy úszó szerepel. Az olimpikonokat a hagyományoknak megfelelően a városvezetés ajándékkal köszöntötte és búcsúztatta.

Világhírű sportolók mellett egy békéscsabai versenyző, Baji Balázs is feltűnik az idei olimpia hivatalos klipjében, amellyel a Városháza dísztermében is megidézték a világ legnagyobb és legnépszerűbb sporteseményének hangulatát.

- Az izgalom már kezd fokozódni, az olimpiai láz már magával ragadott engem is. Nagyon jó formában érzem magam, edzéseredményekben, szinte mindenben egyéni csúcsokat döntögetek, úgyhogy abszolút érzem magamban az erőt és a csúcsformát – emelte ki Baji Balázs. A friss Eb-ezüstérmes a döntőig szeretne jutni Rióban.

A kiváló gátfutó mellett súlylökőnkre, Márton Anitára is vár még egy megmérettetés az olimpia előtt, az országos bajnokságot hétvégén rendezik majd.

- Most kicsit elkezdtünk felengedni, rápihenni a versenyre, úgyhogy már csak apró simításokat végzünk, illetve az erőnlétet próbáljuk megtartani – hangsúlyozta a súlylökő, aki a pontszerző hely elérését célozta meg.

Békéscsabán már hagyomány, hogy elbúcsúztatják az olimpiára induló sportolókat. Szarvas Péter polgármester kiemelte, a város négy olimpikonjával az élmezőnyben van a hazai települések között.

- A négy versenyző egész biztosan jól felkészült a versenyekre, azt kívántam nekik, hogy kerüljék el őket a sérülések, legyenek koncentráltak, készüljenek maximális erőbedobással a selejtezőkre és a döntőkre, és érjék el a kitűzött céljaikat –fogalmazott a városvezető.

Bohus Richárd is a második olimpiájára készül, több sérülés és műtét után jutott ki a játékokra. Az úszó öt hetes edzőtábor után Békéscsabán zárja a felkészülést, ahol már a riói időszámítás szerint zajlik a munka.

- Még egy kicsit fáradt vagyok, este 10-kor edzünk, hogy hozzászokjak a riói döntőkhöz. Nagyon fárasztó, mert az ember nincs nagyon hozzászokva, hogy este 10-kor vagy 11-kor maximális teljesítményt nyújtson, de próbálunk erre is ráállni – hangsúlyozta a versenyek időpontjait említve Bohus Richárd. A csabaiak tehetsége 100 gyorson egyéni csúcsot szeretne úszni, míg a 4x100-as vegyes váltóval akár éremig is repülhetnek Cseh Lászlóval, Gyurta Dániellel és a szintén csabai kötődésű Balog Gáborral.

A békéscsabai versenyzők között a gyalogló Kovács Barbara az egyetlen újonc, az 50. helyi kötődésű sportoló, aki kvalifikálta magát az ötkarikás játékokra.

- Nagyon várom, de nagyon izgulok, ott leszek az elejétől végig, viszont az utolsó előtti nap versenyzek és az még sok idő, oda kell figyelni mindenre, a pihenés és az edzés egyensúlya meglegyen, mindenesetre nagyon izgulni fogok abban a két hétben – fogalmazott Kovács Barbara, aki egyéni csúcsért és tisztes helytállásért utazik az olimpiára.

A csabai olimpikonok közül elsőként Bohus Richárd mutatkozik majd be a versenyen, augusztus 9-én, a 100 méteres gyorsúszás selejtezőjében.

FEL