Egy újabb kultikus ivót radíroztak le a csabai kocsmatérképről: a Kék Macskát

2019. november 20. 12:32 | Behir.hu

A napokban már csak a szomorú falak állnak, mögötte pedig agilis munkagépek zúzzák porrá a valaha, a fényben-sötétben vagy nyolc évtizedet megélt, Szarvasi úti-Kazinczy utcai sarki intézmény-komplexus alapjait. Több gép, mint fal. A Kék Macsek nem halt meg, csak átalakult, azaz kétfelé költözött.

A békéscsabai Kék Macska startjával kapcsolatban jó néhány érintetett megkérdezetünk, de pontos adattal senki nem szolgált. Noha egyes források szerint már a ’30-as években is működött a kocsma… mégis csak egy hiányos puzzle-képet tudunk felvázolni.

(„Közmondás, hogy ahol húsz tót megtelepszik, ott mindjárt pálinkamérést kell nyitni. Még inkább áll ez a mágnásokra nézve, kinek... a Kék Macska nélkül lehetetlen megegzisztálniok” – ez azonban egy 1920-as, Pesti Hírlapban megjelent beszámoló, mégpedig a fővárosi Király utcai, rokon vagy az előd műintézményről. Ám az ottani rosszhírű Blaue Katz mulatóból hamarosan kávéház lett. S vajh idővel az ötletet átbékéscsigásították? Passz.)

 

Kék Macska

 

– Az államosítás előtt, a Szarvasi úti-Kazinczy utcai saroképületben (az volt az első csabai Kék Macska) a férjem nagyszülei voltak a korcsmárosok – meséli egy, ma már több évtizede a Dunántúlon élő, békéscsabai származású nő, akiknek az épületrész szomszédságban, a Kazinczy utcai fronton volt lakásuk (később ide bútorozott át a krimó, s lett belőle Kék Macska Italbolt).

Majdan a szocializmusban „privatizálták” a kimérést, s noha a nagyszülők tovább vihették, már más elképzelések mentén, hiszen a Békés Megyei Vendéglátóipari Vállalat volt a gazda.

Elmondása szerint hátul disznóól volt, az udvaron pedig mindig kapirgált néhány tik, és természetesen a házban tanyázó óriás kamra állandóan tele volt, hiszen akkor még nem volt Teszkó, se diszkó… Pontosabban az utóbbi maga volt a Kék Macska: az emberek az udvaron a hordókon üldögélve beszélgettek, mulattak, bent billiárdoztak, kártyáztak, egyszóval egy csehó akkoriban nem sakáltanya, hanem a társadalmi élet bázisa volt.

Évekkel később a saroképület és a szolgálati lakás között megnyílt egy lacikonyha (abból lett idővel a Kék Macska Rétesbolt), a sarki krimó pedig amolyan boxos, késő esti/kora hajnali mulató lett (lehet, hogy a ’20-as évekbeli, Király utczaira hajazott, de mindenképp puritánabb csillogással) és a hagyományos kocsma pedig a lakás helyén tárta ki kapuit az utcára.

 

Kék Macska

 

– A nyolcvanas években – mondja az akkoriban a környéken működő egyik autószerelő műhely Janija –, a meló után, amikor már máshol lezüllöttünk, beugrottunk a sarki mulatóba egy-egy Portorico rumra, hogy még jobban beleássuk magunkat a pusztulatba.

Közben 1987 decemberében új bérlők érkeztek, akik kerek 25 esztendőn keresztül, 2012 februárjáig vitték a boltot.

Akkoriban az italbolt még nagyon fapados volt – meséli az új és egyben majdhogynem az utolsó tulaj –: az épületben még nem voltak vizes blokkok, az udvart salak borította, és a WC-re pedig hátra kellett menni.

Először 1992-ben az italboltot vették meg, majd egy jó év múlva a sarki mulatót, amely 1-2 év múlva játékterem lett, s végül a cukrász üzletet is – egyszóval a Macskát az államtól visszaprivatizálták.

– Úgy éltünk – folytatja –, mint egy nagycsalád: a legfiatalabbaktól a legidősebbekig mindenki Mamának szólított. És ami érdekes, hogy sosem volt balhé. Persze… egy-egy törzsvendéget olykor ki kellett penderíteni, de miután kipihente magát, másnap ugyanúgy visszajött.

Ahogy fentebb fogalmaztunk, 2012-ben ismét új gazdája lett a Kék Macskának. Közben bezárt a játékbarlang, amelynek a helyére egy aksi bolt költözött.

És… 2019 nyarán végleg elkelt a Macsek.

 

Kék Macska

 

Az ivó (törzsközönsége) átsétált a Szarvasi úton működő ex-Pecek helyére; a Rétesbolt pedig a Szabadság téren, a behir.hu szomszédságában süti tovább a finomságait.

***

 
Egy-két morzsa:

A legenda szerint a cikk írójának nagyapja még a hatvanas években, a napi robotot követően a Kék Macskába betérve minden egyes alkalommal egy szuszra legurított 3 deci vörösbort. Egyszer a haverjai megtréfálták és a bor helyett rumot csempésztek az Öreg poharába, akinek meg sem kottyant a csere: zutty úgy húzta le, mintha vizet inna. (Persze ez a sztori némileg sántít, mert a rum azért lényegesen erősebb ital.)

Állítólag a kilencvenes évek elején, a szomszédos Rábai utcában épült új házak falai azért girbe-gurbák, mert a szakik sűrűn látogatták a közelben székellő italkimérőt.

 

Kék Macska

 

– Egyszer, úgy négy-öt éve egy kicsit „kommunistáztam” a Macskában – emlékszik vissza egy sokat megélt arc a Pecek/Kék Macskában –, oké… volt bennem vagy két viszki… De amit mondtam, az egy régi munkásőrnek nem nagyon tetszett, össze is vitatkoztunk, majd ő vörös arccal, feldúltan lelépett. Majdan amikor este hazamentem, a házam előtt három verőlegény várt rám, és jól összevertek.

 

További programok »

Itthon

Betörőbanda tagjait tartóztatta le a bíróság

A Gyulai Járási Ügyészség 3 rendbeli üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt kezdeményezte egy 17 éves büntetlen előéletű túrkevei fiú, egy 45 éves különös visszaesőnek minősülő túrkevei illetőségű, de gyomaendrődi tartózkodási helyű, valamint egy 36 éves többszörös és különös visszaeső mezőtúri férfi letartóztatását, akik számlájára több betörés írható.
14:31
FEL