Egy újabb körforgalommal javítják a gyulai közlekedésbiztonságot

2022. szeptember 14. 11:02 | Hidvégi Dávid

288 millió forintból, százszázalékos állami támogatással épül új körforgalom Gyulán, a Nürnberg utcai csomópontban. Az ilyen jellegű fejlesztésekkel az a városvezetés célja, hogy egyre biztonságosabbá tegye a közlekedést a településen.

Ideiglenes lámpával irányítják a forgalmat a gyulai, Nürnberg utcai csomópontban. A munkálatok márciusban kezdődtek el, amelynek során a kivitelezők kiváltották a közműveket, majd a keleti oldalon elkészítették a kiemelt szegélyt. Jelenleg a nyugati oldali szegély kialakítása zajlik, amelyet követően megkezdődik a körforgalom közepén található sziget elkészítése.

– A NIF Zrt. nagyon sok körforgalmat épít, de ez a mostani egy kicsit egyedibbé, kicsit varázslatosabbá teszi a helyszínt. A beruházás részeként átépítjük a járdákat, a kerékpárutakat és a közvilágítást a körforgalom teljes területén. A fejlesztésben a buszöblöket szintén átalakítjuk – mondta a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. projektiroda-vezetője, Povázsai Pál.

A munkálatokkal párhuzamosan zajlanak a járdák és kerékpárutak építési munkálatai. A térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy számos körforgalmat építtettek már, hiszen azok hatásosan csökkentik a balesetek kockázatát.

– Itt nagyon sok baleset volt már, olyannyira, hogy amikor bejelentettük ezt a beruházást, éppen ezen a ponton egy autó elütött egy idős kerékpáros nénit, akit a mentő szállított el. A körforgalom nagyon biztonságos közlekedési lehetőség, ha szabályszerűen használják – hangsúlyozta dr. Kovács József.

A polgármester kiemelte: a városvezetés célja, hogy a beruházásokkal megszüntesse a balesetveszélyes útszakaszokat. Görgényi Ernő hozzátette: a körforgalom építésével együtt egy tereprendezés is történik a területen, amely tovább szépíti a várost.

– Rendkívül nagy forgalmú kereszteződésről van szó, amelynek a közelében van két lakótelep, közte egy kertvárosi rész, nagyjából 4000 ember él ott, akik – ha a belváros irányába mennek – jellemzően ezen a kereszteződésen haladnak át. Intézmények is vannak itt, általános iskola, óvoda, bölcsőde, orvosi centrum háziorvosokkal és szakorvosokkal, továbbá egy patika és a sportcsarnok is itt található – fogalmazott a városvezető.

A beruházással 2023 májusáig kell elkészülnie a kivitelezőnek, ugyanakkor a NIF Zrt. szeretné, hogy már az év végén a végleges rend szerint induljon el a forgalom.

További programok »

FEL