Nem csak a párkapcsolatok frissítésében segíthet a szomato-szexuális bodyworker

2021. március 20. 17:40 | Csiffáry Zsuzsanna

Kékes Réka szomato-szexuális bodyworker. Gyakorlati szakemberként támogatja az egyéneket, párokat és csoportokat saját tapasztalatalapú erotikus fejlődésében. Az ebben a szakmában tevékenykedők támogatást nyújtanak azoknak a felnőtt személyeknek is, akik nem megfelelő szexuális oktatásban és ismeretekben részesültek a család, a vallás, az iskola és az egészségügyi szakemberektől.

Nem sokszor lehet hallani a szomato-szexuális bodyworker szakmáról. Kékes Réka elmondása alapján ezt a szakmát művelők olyan gyakorlatorientált szexoktatók, szexuális fejlesztők, akik támogatják klienseiket saját, tapasztal atalapú, erotikus fejlődésükben a test, szexualitás és a szexuális kapcsolatteremtés szintjén. Olyan gyakorlati szakemberekről van szó, akik saját szexuális önismeretük és feltérképezésük által segítenek másokat  természetes, erotikus működésük felfedezésében. Olyan szexpozitív szemléletet képviselő, legálisan elfogadott és képzett szakemberek, akik hisznek abban, hogy a szexuális jólléthez és egészséghez, valamint a szexuális edukációhoz, oktatáshoz való hozzáférés az ember alapvető emberi joga, és a gyönyört, mint meghatározóan és kiemelkedően fontos képességet tartja az erotikus önfejlesztés és egészséges szexuális énkép kialakításához szükséges alapnak.

A szomato-szexuális bodyworker támogatást nyújt azoknak a felnőtt személyeknek is, akik nem megfelelő szexuális oktatásban és ismeretekben részesültek a család, a vallás, az iskola és az egészségügyi szakemberek részéről. 

 

– Hogy néz ki egy foglalkozás, terápia?

– Mi nem vagyunk terapeuták, nem gyógyítunk, de hisszük, hogy vannak olyan konfliktusok, amelyek nem feldolgozatlan traumából erednek, csak egyszerűen mentális vagy testkép- és tapasztalathiányból származik. Gyakorlatilag mi megtanítjuk vagy újratanítjuk a testnek, hogy mit jelent a megfelelő működés, ami nem a tabukra, szégyenre, elvárásokra vagy félelemre épül, hanem gyönyöralapon közelítjük meg a témát. Egy foglalkozás vagy más néven session mindig az adott témára épül, amit a pár – vagy egyéni munkánál a személy – hoz magával. Erre a célállításra épül rá az egész. Először mindenkit egy konzultációra hívunk, ott átbeszéljük azt, hogy miben szeretnének fejlődni, új nézőpontokra lelni, átbeszéljük, hogy milyen hiányok állnak ezek útjába, gyakorlatokat adunk, majd egy másik alkalommal belekezdünk a tapasztalati önfelfedezésbe, utazásba - legyen az egy erotikus térben történő masszázs, érintésgyakorlatok, orgazmuskészség fejlesztése, szexuális kapacitásnövelés stb. Természetesen a végén integrációval, élménymegosztással zárul a program.

 

– Nagyjából mennyi embernek sikerült eddig segíteni a foglalkozás módszereivel?

– Nem számolom (nevet). Néha kapok visszajelzéseket, de a szexuális fejlesztés egy életre szóló út tud lenni, sok kliensem évek óta, ha elakad, megjelenik és folytatjuk a munkát.  Vannak, akik egy-két alkalom alatt magukévá teszik, amire szükségük van. Sok kliensem van és vannak visszajelzések, de nem kérem számon ezeket.  

 

– Leginkább csak pároknak segítenek ?

– Természetesen nem, leginkább a szuverén szexualitás felépítésére fókuszálunk, mert sokan kapcsolatfüggőek, szexfüggőek, nem tudnak a saját potenciáljukhoz kapcsolódni, hanem a másik izgalmára akarják építeni a saját izgalmukat. A karezza program is úgy van felépítve, hogy a párok a saját vágyerejükhöz kapcsolódva nyissanak egymás felé. Azérti is különleges ez a program, mert egy totálisan eltérő megközelítésre épít, mint bármelyik más ilyen jellegű foglalkozás. Nekem pédául ilyen szuverén szexualitást felépítő online programom az OrgazmusAkadémia, illetve Hummel Zsolttal van egy közös, egyéves programunk, ami csoportban, de az egyéni utakat támogató szexuális önismereti program: Intimitástól a Szexualitásig. 

 

– Volt-e olyan eset, amikor ön is azt érezte, nagyon nehéz lesz az adott párnak, személynek segíteni?

– Igen, persze, amikor látom, hogy a kliensek teljesen téves hitrendszerekre építik a kapcsolatukat és a szexualitásukat. Ilyenkor nem egyértelmű az újraprogramozása a szexualitásuknak, illetve az, hogy képesek-e közösen lépéseket tenni a cél érdekében. Pédául vannak olyan erotikus masszázs oktatásaim, ahol látom, hogy az egyik fél csak azért jött el, mert erőltette a partnere, vagy csak azért jön el, mert fél, hogy elveszíti a másikat. Vagy amikor azért vesz meg egy páros programot valaki, hogy visszaigazolást kapjon tőlünk arról, hogy  a párja rosszul működik és változnia kellene, mert fel sem merül benne, hogy egyszerűen ő nem működik megfelelően, vagy csak más a szexuális kondicionáltságuk. Vagy amikor látom, hogy a pár csak megszokásból van együtt, a gyerekek, a vagyon miatt, de teljesen ellentétes a vágyterük, az egyik biztonságra vágyik, a másik fejlődésre. Ezekben az esetekben tudom, hogy ha őszintén ránéznének magukra, akkor tudnák, hogy az út nem lesz közös. Ezeket persze nem mondhatom, ilyenkor külön dolgozom velük, és ők eldöntik, hogy milyen konszenzusra tudnak jutni ezzel.


– Felelősségteljes és nehéz munka másokon segíteni. Miért érezte úgy, hogy erre a pályára kell lépnie?

– 16 éves korom óta foglalkozom önismerettel, de egy ponton be kellett látnom, hogy szomatikus avagy testalapú megértés nélkül nem ér semmit az egész. Az emberek a valóságukra úgy néznek, mint egy képernyőre, fejben élnek, sokszor nem tudnak a testi és energetikai érzékelésükhöz kapcsolódni. Meg kell nekik tanítani azt, hogy ne az emlékeikből építsék fel az érzékelésüket. Hiába volt rengeteg ismeretem a világgal kapcsolatban, nem tudtam megvalósítani magam, mert nem tudtam, hogyan ültessem be a mindennapjaimba. Először a testem felszabadításán keresztül a szabadtánc és szabad mozgásformákon át fedeztem fel a jelenlét valóságát, a testből megszülető gyönyör érzését, az abból gyökerező extázist. Aztán rájöttem, hogy ez nem is különbözik annyira az orgazmustól, és ezért elindultam a szexualitás világa felé. 

További programok »

FEL