Szingliként járvány idején - Randi csak COVID teszt után?

2020. december 6. 19:28 | behir.hu

A koronavírus miatti szorongás mellett most az egyedüllét is keseríti a több mint kétszázezer magyar szingli hétköznapjait. Vajon pótolja a pornó, a kiberszex, vagy a videórandi az érintkezést ebben az időszakban? Megkérdeztük a szakértőket. A 24.hu cikke.

Márciusban, amikor a kormány először hirdette ki a járvány miatti veszélyhelyzetet, a fuvarszervező Ricsi (29) még örült is a fejleményeknek: végre összejött a home office, és elengedhette a közösségi programok kényszerét is. Introvertáltként szabadon hódolt az olyan magányos hobbiknak, mint a drónozás, a sorozatnézés vagy a videójátékok.

– Így ősszel viszont már másképp fest a dolog. A hétköznapok szinte egybefolynak. A legrosszabb pedig, hogy szinte mindent egyedül csinálok, mert a nyári időszakban is elmulasztottam az ismerkedést – modta.

A karanténban négy fal közé szorult családok mellett azok is megsínylik ezt az időszakot, akik az üres lakásba járnak haza, netán el sem nagyon hagyják azt. Persze, egy-egy barát vagy családtag felderíti a monoton napokat, de ennél többre lenne szükségünk – mondja Hevesi Kriszta szexuálpszichológus.

Ez az el nem csókolt csókok időszaka

Ricsihez hasonló cipőben jár Miklós (36) is. Ő tett lépéseket a randizás irányába, de hamar elvesztette lelkesedését:

– Sokan mondták le arra hivatkozva, hogy tesztet kéne csináltatni. Ez meglehetősen észszerű, de valami romantikát, érzékiséget azért kiöl a dologból. Volt lány, aki ragaszkodott hozzá, hogy személyesen megmutassa a pozitív, majd a gyógyulás utáni negatív tesztjét is. Ez az egész a 90-es évek világát idézi nekem, amikor az AIDS-től rettegtünk hasonló mértékben – fogalmazott.

Hevesi szerint a szorongás mostanra az életünk minden területére begyűrűzött.

– Nem csupán a mentális, de testi egészségünket is kikezdi a folyamatos bizonytalanság. Sokak teste már a vírus első hullámára váratlan betegségekkel reagált – s a stressz azóta is jelen van. Épp ezért van kiemelt jelentősége a társas támogatásnak, egyfajta „összekapaszkodásnak”, ami ezeket a hatásokat tompítani tudja. A szex pedig az egyik legintenzívebb motiváció, társas szükséglet, aminek stresszoldó hatása is közismert, a test ösztönén túl a lelkek összegabalyodását is kínálja. Ez az el nem csókolt csókok időszaka, és a magány fáj – látjuk ezt sokszor, hisz emberi létünk lényege valaki más számára fontosnak lenni. A félelem belopózott a már fennálló kapcsolatainkba is, félszegebbek lettek az öleléseink – ismertette a szakember.

Káros a gyakori pornónézés: Intő jel, ha már enélkül nem megy

Az estéket persze most nem üthetjük el a kedvenc bárunkban vagy éttermünkben, így a szórakozóhelyi ismerkedés szünetel. Ekkor kerül képbe a sokak számára kényelmes, gyors kielégülést ígérő opció: a pornónézés. Nem csoda, hogy a PornHub látottsága áprilisban például több mint 17 százalékkal ugrott meg csak a magyar lakosság körében. A gyakori pornónézők ingerküszöbe a túlfogyasztás miatt könnyen kitolódhat, amíg már egyre durvább videókkal tartják fenn az érdeklődést.

– Az egyik intő jel az egyre extrémebb, agresszívebb videók választása. A másik, ha kizárólag fantázia segítségével már nem tudunk önkielégíteni. A pornó kényelmessé tesz, kiszolgál, eltompít – és észrevétlenül eltávolít a hús-vér kapcsolattól az általa kínált többletizgalommal. Ami javasolt: lágyabb tartalmak, és inkább egyetlen film végignézése, mint szörfözés a különböző videók között. A saját fantáziát se hagyjuk elsorvadni teljesen! Emellett: a mérték az érték – ne ez váljék a domináns elfoglaltságunkká – int Hevesi.

 

Randi online - kevesen használják jól az applikációkat

Ha megelégeljük a pornó személytelenségét, jöhet a másik unalomgyilkos: a Tinder vagy egyéb népszerű randiappok, amelyeken legalább az üzenetváltás útján kapcsolódhatunk másokhoz.

– Tinder-profilt létrehozni persze pofonegyszerű. A legtöbben épp csak használni nem tudják – mondja Száraz Gábor, párválasztási szakértő.

– Néhány negatív tapasztalat után pedig el is könyvelik az applikációt. Nem csak a randik hoznak szorongató helyzetbe: félünk például már a bemutatkozástól is, attól tartva, hogy pár sor alapján ítélnek meg bennünket. Ha azonban a szöveg túl általános, az senkihez sem fog szólni - érdemes tehát gondolatban annak címezni, akit meg szeretnénk találni vele. Ha pedig már van jelöltünk, a következő lépés a telefon-, vagy jobb esetben videóhívás – ismertette.

Miklós számára végül a videóchat vált be a karanténrandikhoz:

– Eddig teljesen felesleges funkciónak találtam. Mostanra viszont többször előfordult, hogy a Zoom felé kanyarodtunk egy lánnyal, ha már a Tinderen kipötyögtük magunkat – meséli, bár erre a célra használható a kevésbé hivatalos Skype, vagy a Facebook, WhatsApp és egyéb applikációk felületei is.

Száraz Gábor szerint a videó előremozdíthatja az ismerkedési fázist - ez ugyanis semmiképp, a karanténban sem megspórolható. Ha valódi kapcsolatot szeretnénk kialakítani, fontos tudatosan irányítani a folyamatot: hat-nyolc üzenet után jöhet egy hívás, utána nem sokkal pedig egy biztonságos randi.

– A videórandizás sajnos még nem bevett gyakorlat, pedig ilyen módon megkímélhetnénk magunkat a későbbi csalódástól. A másik szóhasználata, gesztikulációja sok mindent elárulhat. Tartalmas lehet egy “közös” filmnézés, ami után véleményt cserélünk, de akár főzhetünk is a hívás során. Az olyan gesztusok is sokat adhatnak az élményhez, mint a virág vagy egyéb apró ajándékok házhoz küldése – mondja Száraz.


A kiberszex azért veszélyes üzem

Ha egyértelmű a kölcsönös testi vonzalom, sokan egy merészebb lépésre is elszánják magukat, netán egy spontán flört csap át virtuális “alkalmi szexbe”. De vajon engedhetünk-e ilyen módon a vágyainknak? Ezt a szexuálpszichológus sem ajánlja határozottan. A téma adatbiztonsági kérdéseket is felvet:

– Napjainkban a kiberszex kezd egyre gyakoribbá válni, amire a jelen helyzet ráerősít. Természetesen különbség van aközött, ha a párok számára egy hosszabb, egymástól távol töltött időszakban ez marad az egyetlen élhető erotikus kapocs, illetve ha ismerkedés gyanánt rögtön fotót kült egy "úriember" nemi szervéről, elvárva a viszonzást. Ha minden izgalmat megélünk online, sejtelmes marad-e még a személyes találkozás? – teszik fel a kérdést a szaekmeberek.

Az óvatosság itt kulcskérdés, ezért érdemes az olyan adatközvetítők választása, amelyek nem őrzik meg a tartalmakat. Igaz, azok így is befotózhatók, ezért inkább ne legyen rajta az arcunk, illetve jellegzetes ékszereink, tetoválásaink sem – tehát ne váljuk a későbbiekben zsarolhatóvá ezekkel a tartalmakkal, tanácsolja Hevesi.

– Egyedülállóként az önbecsülésünkhöz kell az érzés, hogy van, aki érdeklődik irántunk, vonzónak talál – nem vagyunk remeték. Ám a legfontosabb, hogy ne játsszunk mások érzelmeivel, s mi is vigyázzunk arra, hogy ne csupán unaloműzők legyünk egy másik ember számára - kiváltképp ne a szexuális izgalom kiváltásának átmeneti eszközei – tette hozzá.


Forrás: 24.hu

További programok »

FEL