Egy rossz döntés életre szóló következménnyel járhat - bűnmegelőzés Kétegyházán

2022. szeptember 22. 18:00 | Vári Bianka

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács indította útjára az országos Re-akció programot, amely csütörtökön Kétegyházára érkezett. A bűnmegelőzési programon Békéscsabán, Gyulán és Kétegyházán tanuló fiatalok vettek részt, mintegy háromszázan.

„Stressz, döntés, krízis, környezet- és önkontroll” ez a felirat fogadta a csapatokat az egyik tanterem ajtaja mellett. Bent, a tanári asztalon pedig különböző fegyverek és egyéb eszközök sorakoztak: gumibot, bilincs, töltények és sok más.

A bűnmegelőzési program egyik állomásán a diákokkal szituációkon és konkrét történeteken keresztül ismertették meg a közelharc eszközeit. Szó volt többek arról, hogy mire való a gumibot végén a madzag, hogyan működik a rendőrök által használt pisztoly, vagy milyen hatása van a sokkolónak. A gyerekek első kézből jutottak hasznos információkhoz, ráadásul a kérdéseiket is feltehették.

A roadshow jellegű szemléletformáló programot a bűnmegelőzés jegyében hívta életre a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács. Csütörtökön a kétegyházi Dr. Pálfi György Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium teljes tanulói létszáma mellett Gyuláról és Békéscsabáról is érkeztek diákok, így összesen több mint 300 fiatal vehetett részt a látványos programon. Az intézmény igazgatója szerint fontos a bűnmegelőzésről ilyen formában, látványos bemutatókkal, szituációkkal beszélni.

– Nálunk a tananyagban is szerepel, elsősorban osztályfőnöki órán a bűnmegelőzés, és a hasonló dolgokról való beszélgetés. Az, hogy szervezett formában érkeznek ezek az információk a mai napon hozzájuk, úgy gondolom, hogy teljes mértékben jó, hiszen életközeli helyzeteket teremt ahhoz, hogy mit nem szabad csinálni – értékelt Gyarmathy Zsolt.

A délelőtti programok a délutáni szimulációkra hangolták a fiatalokat. Többek között internetbiztonság, vagyonvédelem, segélyhívások, és olyan témák kerültek elő, amelyek a bűnmegelőzés szakterületéhez kapcsolódnak. A Re-akció kifejezés pedig a döntésre, egy szituációra adott válaszra utal.

– A mai nap arról szól, hogy döntéseket kell hozni, akár az előadások alkalmával, akár a délutáni szimulációs gyakorlaton. Hiszem, hogy amit megélnek a gyerekek, az mindig életre szóló élmény marad, és nagy valószínűséggel a helyes döntés meghozatalában is segít – mondta Telekné Furák Mónika rendőr alezredes, a Békés Megyei Rendőr főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője.

Délután a fiatalok egy diszkó baleset szimulációnak lehettek szemtanúi. A szervezők célja az volt, hogy a diákok lássák: egy rosszul meghozott döntés életre szóló következménnyel járhat.

Galéria

További programok »

FEL