Egy mozgalmas napon közel 20 színészt alakít Károly bácsi

2022. december 27. 15:31 | Vári Bianka

Az év utolsó heteiben naponta több darabot is játszik a Békéscsabai Jókai Színház. A látványos előadásokra évtizedek óta Lakatos Károly és felesége, Veronika készítik fel a színészeket.

Régi szokását eleveníti fel a Békéscsabai Jókai Színház év végén, hiszen évtizedek óta most először tart előadásokat karácsony és szilveszter között. A közönség december utolsó hetében a Drakula fantáziát és a Furcsa pár női változatát láthatja a színpadon. Ebben az időszakban soha nem látott mozgás tapasztalható a Jókai Színházban, hiszen januártól márciusig nem tarthatnak előadásokat Békéscsabán, így még az év vége előtt azt játszanak, amit csak lehet.

Ilyen előadás a Drakula-fantázia is. A fodrásztár vezetője megmutatta, hogyan tervezik és készítik el a szereplők színpadi megjelenését. Lakatos Károly elmondta, hogy ilyen mozgalmas időszaka nem volt még a színháznak az elmúlt közel 60 évben. Van olyan nap, amikor 5 előadást tartanak.

– Számolgattam, hogy egy-egy ilyen napon hány ember ül le a székbe, illetve áll föl. Az öt előadáson, tehát reggel 8-tól este 10-ig – akkor van vége ugyanis a darabnak – körülbelül 18-19 embert festek ki. De persze van, aki kétszer, háromszor jön be – magyarázta.

 

 

A fodrásztárban nem a jelmezek vagy maszkok, hanem a felesége segíti a munkát, aki elmondta, hogy bár évtizedek óta nem volt hasonlóra példa, a színház év végi előadásai mégsem egyedülállóak. A teátrum évkönyvében egészen 1967-ig kellett visszalapozni, hogy lássuk, még ősbemutatót is tartottak december 29-én. Abban az időben, amikor nem volt elterjedt a televízió, egészen más jelentősége volt a színháznak.

– Valahogy régen annyiból volt nagyobb látvány, illetve nagyobb titok, mint most, hogy más volt a technika. Most már vetíteni is tudjuk a díszletet, ha kell. Még öltözni nem lehet úgy, hogy a technika oldja meg, de lehet, hogy azt is megtennék, ha lehetne – mondta Lakatos Károlyné Vera néni.

 

 

A régi-új menetrendhez a társulat tagjainak is alkalmazkodniuk kell.

– Azt gondolom, hogy az elsődleges mindenképpen az, hogy várjuk a nézőket, mert a színészek számára a nézőkkel találkozni mindig egy ünnep. Ez akkor következik be, amikor annak ott helye és ideje van, most ezt a ritmust dobta az élet, úgyhogy ehhez alkalmazkodunk, de meg fogjuk így is élni az örömteli ünnepi alkalmakat együtt is – erről már a teátrum marketingvezetője, Köles István Junior beszélt.

A következő előadások december 27-én és 28-án lesznek, amikor a Drakula fantáziát és a Furcsa pár női változatát láthatja a közönség, majd januártól három hónapos szünet következik.

 

 

További programok »

FEL