Egy igazi sikersztori: Fennállásának huszadik évfordulóját ünnepelte a BRSE

2020. augusztus 28. 18:24 | Hidvégi Dávid

Megalakulásának húsz éves évfordulóját ünnepelte a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület péntek délután. A BRSE az elmúlt évtized legsikeresebb női magyar röplabda csapata, hiszen öt bajnoki címe és két Magyar Kupa győzelme mellett, két nemzetközi elsőséget is bezsebelt.

A Békéscsabai Röplabda Sportegyesület 2000. augusztus 12-én alakult meg szülők és egykori sportolók közreműködésével. Az alapítók az NB II-es indulást célozták meg, az elnöki tisztséget Molnár László viselte, a csapat edzői pedig Kormos Mihály és Nagy Attila voltak. A vezetők a fő feladatuknak az utánpótlásnevelést tekintették.

– Két héttel az egyesület alapítása után érkeztem meg Békéscsabára, akkoriban az egész sportág nehéz helyzetben volt Magyarországon. 2000-ben kezdtünk el egy kicsit építkezni,  az elején az utánpótlásnevelés, a képzés volt a fő feladat. A hőskorban még a létünkért küzdöttünk, de 2005, 2006 környékén elkezdett beérni a munka, elkezdtek jönni a sikerek és ennek az lett a vége, ahol most tartunk – emelte ki Nagy Attila a BRSE utánpótlás vezetőedzője.

Kormos Mihály a behir.hu kérdésére elmondta, hogy a kezdetektől sikeres volt a közös munka, hiszen azokkal a játékosokkal jutottak fel az első osztályba, akiket kinevelt az együttes. 

– Az Extraligába szinte csak saját nevelésű játékosokkal jutottunk el, amit nagyon kevés egyesület mondhat el magáról, erre a mai napig büszkék vagyunk. Az első néhány évben kevésen múlott az, hogy a csapat bejusson a legjobb négybe. Az volt a vízválaztó amikor megvertük az Újpestet az ötödik meccs, ötödik szettjében. Abban a szezonban még csak negyedikek lettünk, de a következő évben bronzérmet szereztünk és utána sorban jött az öt bajnoki arany – fogalmazott a korábbi vezetőedző.

 

 

A 2000-es évek előtt Békéscsabán a labdarúgás és a kézilabda volt a két legnépszerűbb sportág, de a 2010-es években a megyeszékhely röplabda nagyhatalommá vált.

– A BRSE-nek húsz év alatt sikerült elérnie azt, hogy országos és nemzetközi szinten jegyzett sportszervezetté váljon. Összeköti Békéscsaba nevét a röplabdával. A csabai kolbász és Munkácsy Mihály mellett egy újabb hívószó keletkezett: a BRSE, amely ma egyet jelent Békéscsabával – hangsúlyozta az alpolgármester, Varga Tamás.

Baran Ádám 2010-ben lett a BRSE elnöke. A sportvezető irányítása alatt a klub öt első osztályú bajnoki címet, két Magyar Kupát és két Közép-európai Ligát nyert. A csapat az elmúlt évtized legsikeresebb női röplabdacsapata lett Magyarországon, de hosszú út vezetetett idáig.

– Nagyon nehezen indultunk, gyakorlatilag meg kellett küzdenünk a helyünkért még itt a városban is. 10 évvel ezelőtt még ez a klub a megyeszékhely harmadik tornacsarnokában játszotta a mérkőzéseit, alig száz ember előtt. Ma már odáig jutottunk, hogy sokszor megtöltjük a Békéscsabai Városi Sportcsarnokot, ahová a világ legjobb klubjai is ellátogattak már. Felépült a Békéscsabai Röplabda Akadémia, amely egyedülálló létesítmény – mondta Baran Ádám.

 

 

Péntek délután a BRSE megünnepelte a fennállásának huszadik évfordulóját a Békéscsabai Röplabda Akadémián. Az egyesület kiállította a Békés Megyei Könyvtár segítségével a legemlékezetesebb szezonok mezeit, a főbb felnőtt és utánpótlás sikereinek serlegeit és a felejthetetlen pillanatokról készült cikkeket. Az eseményen korábbi játékosok is résztvettek.

– Csak szép emlékeim vannak a BRSE-s időszakból, lokálpatriótaként Békéscsabán nevelkedtem, itt végeztem a tanulmányaimat. Nagy Attilával nagyon közvetlen volt a viszonyunk, örülök, hogy általa ismerkedhettem meg komolyabb szinten a röplabdával. 2011-ben hagytam el a várost, sokszor megállítottak a szurkolók, akik érdeklődtek felőlem és sokszor viccesen megjegyezték, hogy a távozásommal kiszedtem a féket a csapatból. Ahogyan elmentem jött a siker korszak, bajnokságokat, kupákat nyert a Békéscsaba – mesélte Bucsi Barbara.

 

Galéria

További programok »

Sport

A koronavírus rányomja a bélyegét a csabai csapatok eddigi szereplésére

Nem indult zökkenőmentesen a 2020/21-es bajnoki idény a békéscsabai sportegyesületek számára, hiszen a koronavírus-fertőzések miatt sorra kell elhalasztani a mérkőzéseket. A Békéscsaba 1912 Előre például kimagaslóan kezdte a szezont, de a Covid-19 elérte a csapatot, míg a kézilabdázók alig játszanak mérkőzéseket. A BRSE jól kezdett, hiszen repülő rajtot vett.
08:15
FEL